nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Időkapszula: a jövőnek üzentek Szegeden

Vajon eleget foglalkozunk a fenntartható fejlődés kérdésével? És mi lesz a helyzet húsz év múlva? Szegedről a jövőnek üzenhettünk.

MTI | 2010. május 10.
|  

A világ első, részben pixelbetonból készült köztéri alkotása rejti majd húsz évig azokat az időkapszulákat, amelyekben több mint tízezren helyezték el a környezetvédelmével kapcsolatos ígéreteiket, vállalásaikat. A szegedi Napfényfürdő Aquapolis főbejárata előtt felállított – Patócs Melinda és Rosta Csaba tervezte – szobornál a legkorszerűbb technológiákat alkalmazták: az energiát az emlékművön elhelyezett napkollektorok gyűjtik össze, megvilágításáról ledek – fényforrások – gondoskodnak, anyaga pedig a fém mellett újfajta pixel beton (pXL beton), amely az elődjéhez, az üvegbetonhoz hasonlóan átereszti a fényt a benne elhelyezett speciális műanyag csapocskákon keresztül.

Thierry Le Boucher, a kezdeményezést életre hívó EDF DÉMÁSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója az emlékmű avatásán elmondta, a február végén elindult kampány néhány hónapja alatt csaknem 15 ezer időkapszula gyűlt össze. Az ország kilenc nagyvárosában vagy a kezdeményezés honlapján bárki megfogalmazhatta a jövő nemzedéknek szánt ígéretét: leírhatta vagy akár le is rajzolhatta, hogy mit tesz, és a jövőben mit vállal a környezet megóvása, a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében.

A szakember közölte, azért az újonnan nyílt fürdő főbejárata közelében helyezték el a szobrot, mert ez lehetőséget teremt arra, hogy a naponta kikapcsolódni ide érkező több ezer helybéli és turista végiggondolja, személy szerint mit tehet a fenntartható fejődés és a természet érdekében. A többségében gyerekektől és fiataloktól érkezett vállalásokat rejtő időkapszulákat a szobor talapzatában helyezték el, és csak húsz év múltán, 2030-ban juttatják vissza a feladóknak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X