nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hozd el anyádat is! (de csak ha nyelvész)

Nem, nem a Sziget nyelvész változatáról van szó, hanem egy nyelvészeknek és nyelvészekből létrehozott hálózatról.

nyest.hu | 2010. április 6.
|  

Hiába sugallja azt a cím, nem a Sziget nyelvész változatáról van szó – bár biztosan érdekes lenne belegondolni, hogy nézne az ki; leíró grammatika sátor, Szépe György előadása a nagyszínpadon, és még sorolhatnánk. Legalább ennyire érdekes viszont az ELTE elsőéves bölcsészeinek új projektje, amit egy nyelvészeti szakszeminárium alkalmával igyekeznek tető alá hozni, mégpedig nyelvész hálózatkutatás témában.

A hálózatkutatás nem új téma, de mostanában kezd felkapottá válni, sorra jelennek meg a vele foglalkozó tanulmányok és könyvek. A projekt ennél sokkal gyakorlatibb; a hallgatók célja, hogy létrehozzák az ELTE-n (1960 óta) nyelvészként végzett, doktorált diplomások, a nyelvészetből szakdolgozók és a hivatásuk szerint nem nyelvész, de a nyelvészet iránt elhivatottak hálózatát. Habár ez elég komolyan hangzik, a megvalósítás ennél egyszerűbb. Felkeresik a Nyelvtudományi Intézet munkatársait, saját tanáraikat, az egyetemen végzetteket, de olyan is van, hogy ajánlás útján jutnak el valakihez. A projekt népszerűsítésére már klubot is létrehoztak különböző közösségi oldalakon, ott is szeretettel várják a lelkes bejelölőket.

És, hogy mi ebből a tagok előnye? Azon felül, hogy egy izgalmas, új projekt résztvevői lehetnek, bővíthetik nyelvész ismeretségüket is. Ezen kívül a tavaszi félév végén meghívást kapnak a Trefort kertbe, ahol szakszerű körbevezetés után részt vehetnek egy fogadáson, amit a hallgatók számukra rendeznek, mintegy megköszönve közreműködésüket a projektben.

Akik szeretnének részt venni a nyelvész hálózatkutatásban, keressék a Facebook-on és az iwiw-en az „ELTE-BTK magyar szak öregdiákjai” klubokat. Figyelem! Nem csak volt ELTE-seket várnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X