-
Kincse Sz. Örs: @Sándorné Szatmári: két dolog ad irgalmatlan sok munkát nekünk úgy is, hogy a nyestnek jó ...2025. 02. 03, 12:13 Ál- és Tudomány
-
bm: @Szalakóta: Igen, ahogy ez a cikkben is említve van. Sajnos belekerült a cikkbe egy olyan ...2025. 02. 01, 08:09 A meg nem értett maki
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: 40 @Sándorné Szatmári: 41 válaszomhoz kiegészítés ként: Az általános minősítést...2025. 01. 23, 09:51 Ál- és Tudomány
-
Sándorné Szatmári: Nyilván el kell fogadjam a döntéseteket. Megjegyzem az alábbi kérdés, amit a neten olvasta...2025. 01. 21, 09:37 Ál- és Tudomány
-
szigetva: A „post-truth'' értelmetlen hozzászólásokat a továbbiakban is törölni fogjuk.2025. 01. 20, 11:57 Ál- és Tudomány
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.

Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Az Amerikai Kémiai Társaság szakértői szerint az uborkás szendvics lehet a legjobb étel hőségben, mert hatékonyan szabályozza a test hőmérsékletét. Egy csésze tea vagy egy pohár sör pedig még tovább emelheti eredményességét.
Lassan vége a legnagyobb nyári melegnek, de a hátralévő pár napra – és persze a következő évekre – jó tanáccsal szolgálnak a élelmiszeripari szakértők, akik az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján arra is tippeket adtak, hogy mely ételek és italok enyhítik leginkább a kánikula hatásait.
A forró napokra javasolt uborkás szendvics kenyere teljes kiőrlésű legyen, a rajta lévő uborkára tehetünk egy kis majonézt, az egészet pedig csipetnyi tengeri sóval hinthetjük meg. Az italokat tekintve előkelő helyen végzett a tea és a sör, a fűszerek közül pedig a curry. A brit ízléshez közel álló toplistára a szakértők szerint magyarázatot adhat, hogy a korabeli gyarmatosítók Indiától Szingapúrig és Afrikától Ausztráliáig gyorsan felfedezték, hogy mely ételek és italok teszik elviselhetőbbé a trópusi hőséget.
Az oldal az ajánló után folytatódik...
A legfontosabb, hogy elkerüljük a dehidratálódást, visszanyerjük az elvesztett ásványi anyagokat és vitaminokat – idézte Sara Risch-t, a társaság egyik kutatóját a The Daily Telegraph című brit napilap. Mint kiderült, a hűtésben kevésbé hatékonyak olyan kánikulai kedvenceink, mint a fagylalt vagy a jégkrém, de a jeges víz helyett is szobahőmérsékletű vizet ajánlanak. A különösen hideg ételek és italok ugyanis testünknek csak azt a részét hűtik le, amellyel közvetlen kapcsolatba kerülnek, miközben a test többi részében sokkot okozhat a hőszabályozás felborulása. A meleg italok ugyanakkor jót tesznek, bár a kávé haszna fölött koffeintartalma miatt vita zajlik. A teában és a borban lévő tanninok viszont jó hűtőanyagok felhevült testünk számára.
Hasznosak ilyenkor a nagy víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, köztük az uborka, a zeller és a görögdinnye. A gabonafélék magas magnézium- és kalciumtartalmukkal segítenek megelőzni a kánikula miatt kialakuló izomgörcsöket. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a sört is, persze csak mértékkel. A fűszeres ételek erősítik az izzadást, amely a test önhűtésének egyik módja. Ezért tesz jót a curry, benne a gyömbér vagy a kapszaicint tartalmazó chili. Ezért van, hogy számos forró országban olyan fűszeres ételeket esznek – magyarázta Risch.
Amit érdemes elkerülni hőségben, az a zsír és a sok állati fehérje, mert ezek emésztése kemény feladat ilyenkor az egyébként is túlterhelt szervezet számára.