nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Diszkrimináció
Holtomiglan, holtodiglan – és utána

Egy felmérés szerint a brit újságok tizenötször gyakrabban használják az „özvegy” szót nőkre, mint férfiakra. Vajon arra utal ez, hogy a nőket még ma is hajlamosabbak vagyunk a férfiakkal való kapcsolataikban definiálni?

nyest.hu | 2012. április 16.
|  

Az angol nyelvben a nemek szerint két szó használatos arra a személyre, akinek elhunyt a házastársa. Ha az életben maradt házastárs a feleség, akkor ő hivatalosan widow (’özvegy’), ha pedig az illető a férj, akkor ő widower (’özvegyember’). Annak ellenére azonban, hogy létezik ez a szópár, egy vizsgálat szerint a widow-t mintegy tizenötször gyakrabban használják a brit lapok, mint a widowert.

Tehát egy, a férjét elveszített nőre az újságok gyakrabban utalnak úgy, hogy ő özvegy (widow), hogy hogy ő valakinek az özvegye (the widow of X), mint a férfiak esetében. Ha egy férfiról beszélnek, akkor jóval ritkábban használják a widower kifejezést, inkább a husband (férj) szót használják, ha a családi állapotára akarnak utalni. Mit mutatnak a számok?

Az elmúlt egy évben a widow-t 475-ször, míg a widowert csak 50-szer írta le a The Guardian. A The Daily Mailben 729 widow-ra jut 114 widower. A The Sun pedig 918-szor használta a widow-t, és 147-szer a widowert. Amikor például az első női katona meghalt Afganisztánban, az újságok az özvegyére általában nem a widower, hanem a husband (’férj’) szóval utaltak.

Widow (özvegy)
Widow (özvegy)
(Forrás: Wikimedia Commons / Peter d'Aprix / CC BY-SA 3.0)

Hogy mi lehet ennek a különbségnek az oka? – A The Guardian bloggere szerint a nyelvhasználatnak ez az aszimmetrikussága azokból az időkből maradt, amikor a nőket társadalmilag kizárólag a férjükkel való kapcsolat határozta meg. Azaz az aránytalanság a nemek közti egyenlőtlenségnek a terméke, ami máig hat a nyelvhasználatban.

Nem lévén angol anyanyelvi beszélők, azért megkockáztatjuk a feltevést, hogy a widow gyakorisága azért lehet nagyobb, mert – gyors internetes keresésünk alapján úgy tűnik – férfiakra is lehet haszni, míg a nőkre nem lehet mondani azt, hogy widower.

Forrás

Women and men are still unequal – even when they are dead

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bm613 2012. április 16. 15:33

Valamint azt se feledjük, hogy ott is sokkal több nő van az özvegyek közt, mint férfi. Bár talán kisebb a különbség a két nem várható élettartamában, mint itt, de azért van pár év, és persze az is hozzájön, hogy a házastársak közül általában a férfi az idősebb.

Információ
X