nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Holdkövek Bécsben

1969 és 1972 között hat Apollo-misszió összesen 381,7 kilogramm holdbeli kőzetet szállított a Földre: ezek egy része Bécsbe került.

MTI | 2013. június 23.
|  

A Holdról származó kőzetmintákat adott át a bécsi Természettudományi Múzeumnak kedden Charles Bolden, az Egyesült Államok űrkutatási hivatalának (NASA) vezetője. A három kőzetmintát az Apollo 15. és az Apollo 17. holdkutató missziók hozták magukkal a Földre 1971-ben. A 18 gramm súlyú holdbeli vulkanikus bazalt és a két talajminta tartós letétként kerül a bécsi gyűjteménybe és szerdától annak kiállítását gazdagítja.

A múzeum eddig egyetlen holdkőzettel büszkélkedhetett. Az utolsó Apollo-missziót követően az Egyesült Államok 135 országnak ajándékozott akrilüveg tárolóba zárt kőzetdarabkákat, ezeknek a „Jóakarat Holdkőzeteknek” egyikét őrizték a bécsi Természettudományi Múzeumban.

1969 és 1972 között hat Apollo-misszió összesen 381,7 kilogramm holdbeli kőzetet szállított a Földre. További 0,3 kilogramm anyag érkezett a Földet kísérő égitestről három, személyzet nélküli orosz űrszondával. A holdkőzetek legnagyobb részét a NASA Johnson Űrkutatási Központjában, Houstonban helyezték el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X