nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Akiken segít a csoda

Kártya- és bűvésztrükköket tanulnak egy brit rehabilitációs intézetben a stroke-on átesett betegek.

nyest.hu | 2014. október 16.
|  

Egy teremben a nézők tapsolnak a bűvésznek, aki éppen elővarázsolt valamit egy bögréből, vagy fölfordította a az előzőleg valaki által kiválasztott kártyalapot a pakliból... Az előadás azonban nem az, aminek látszik: a bűvész célja nem csupán a szórakoztatás, és a közönség is igencsak különleges: mind agyvérzésen átesett betegek. A BBC egy olyan rehabilitációs tréningen forgatott riportot, ahol stroke-túlélők különböző bűvésztrükköket tanulnak annak érdekében, hogy teljesebb életet élhessenek. (A fenti linkre kattintva érhető el a kisfilm.)

Az agyvérzésnek nagyon gyakran vannak visszamaradó hatásai: részleges bénulás, izomgyengeség, koordinációs problémák. Mindezek zavaróak a hétköznapokban, de a rehabilitáció, a rendszeres gyógytorna javíthat a betegek teljesítményén – így akár újra teljesen önálló életet is élhetnek. A sokszor hosszú évekig tartó rehabilitációhoz azonban igen nagy elszántságra van szükség: a gyakorlatok ugyanis sokszor kiábrándítóan unalmasak.

Finom és pontos kézmozdulatok szükségesek a kártyatrükkök megvalósításához
Finom és pontos kézmozdulatok szükségesek a kártyatrükkök megvalósításához
(Forrás: Wikimedia Commons / Hannibal / CC BY-SA 3.0)

Éppen erre adódik egy csodás megoldás: a filmben látható tréningen a betegek úgy fejlesztik kezük és ujjaik ügyességét, hogy közben nagyon jól szórakoznak. Olyan bűvésztrükköket tanulnak meg és gyakorolnak, amelyek a kéz és az ujjak izomzatát megfelelően mozgatják. Bűvésztrükköket ismételgetni, gyakorolni pedig sokkal kellemesebb és szórakoztatóbb, mint a sokszor céltalannak tűnő gyógytorna. A betegek tehát motivációhoz jutnak, és a foglalkozásokon is jól érzik magukat.

Forrás

How can magic help stroke survivors?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X