nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogy kerül a cimbalom Korinthoszba?

Pál az 1. században írta levelét a korinthosziakhoz, viszont a cimbalom, ez a húrokkal ellátott, trapézformájú hangszer, csak a 14. században jelent meg először Európában – hívja fel figyelmünket olvasónk.

Pataki Pál | 2013. január 29.
|  

„Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.”  Pál apostol első korintusiakhoz írt levelében ezzel kezdődik a Szeretet himnuszának nevezett fejezet, és e mondatból „a zengő érc vagy pengő cimbalom” az egyik leggyakrabban idézett szállóigévé vált. Gyönyörűen hangzik, így szerepel már az első magyar bibliafordításban, s bár a Vizsolyi Bibliának a szövegét azóta többször is megújították, a „pengő cimbalom” megmaradt valamennyi magyar változatban.

Néhány héttel ezelőtt egy francia művészettörténeti tanulmány magyar fordítása közben döbbentem rá, hogy a pengő cimbalom minden szépsége ellenére zavart kelt ebben a mondatban. Pál az 1. században írta ezt a levelet, viszont a cimbalom, ez a húrokkal ellátott, trapézformájú hangszer, csak a 14. században jelent meg először Európában – tehát az apostol nem ismerhette.

Az eredeti szövegben κύμβαλον (kümbalon) szerepel, aminek a magyar fordítása a cintányér, és ezt a teológusok nyilván tudják, hiszen az Újszövetségi görög-magyar szótárban ispáros fémtányér, cintányér’ áll ebben a szócikkben. A kümbalon a latinban cymbalum, s az ennek megfelelő szó jelenik meg a korintusiaknak szóló levél különböző idegen nyelvű fordításaiban: francia cymbale, angol cymbal, orosz кимвал [kimval], csakhogy mindegyik cintányért jelent. Bizonyára Károli Gáspár is ebben az eredeti értelmében használta a cimbalom szót az 1590 előtt befejezett fordításban, ugyanis a cimbalom húros hangszerként csak a 17. században bukkan fel Magyarországon, a 18. században terjed el a cigányzenészek között és a 19. században válik nagyon népszerűvé – és ez a cimbalom már távolról sem hasonlít a cintányért jelentő cymbalumhoz. Herencsár Viktória írja Cimbalmos ősök nyomában című könyvében, hogy a kümbalon és a cimbalom között „semmi rokonság nincs, a névátvitel valószínűleg az ütésmód azonossága miatt történt.” Nem férhet kétség hozzá, hogy legkésőbb a 19. századtól kezdve a magyar nyelvben a cimbalom szó egyértelműen az asztalszerű húros ütőhangszert jelenti.

Cimbalmos
Cimbalmos
(Forrás: Wikimedia Commons)

A cimbalom szó használatával az első korintusi levél magyar szövegében nem is az a legnagyobb baj, hogy anakronisztikus, hanem az, hogy ellentmondásban van Pál mondanivalójával. Az apostol itt (1Kor 13,1) azt fejtegeti, hogy szeretet nélkül a legékesebben szóló beszéd is csak értelmetlen zaj, zörej, mint amilyet a fémtárgyra, például cintányérra mért ütés kelt. Mit keres a gyönyörűen szóló „pengő cimbalom” negatív szereplőként e sokat idézett bibliai passzusban?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X