nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogy érzi magát? – íme a program, ami mindenkinél jobban tudja a választ

A gépek megint legyőzték az embert: hang alapján jobban eldöntik, mint az emberek, hogy milyen a hangulatunk.

nyest.hu | 2015. november 16.
|  

Még egy pont a gépeknek – így vezeti fel a New Scientist cikke a hírt: a University of Rochester in New York kutatói által fejlesztett új program sokkal magabiztosabban meg tudja mondani, hogy érzi magát a beszélő. A program egyébként messze nem az első ilyen alkalmazás: számos megoldás foglalkozik emberi érzelmek detektálásával. Az újdonság a kutatók szerint az, hogy programjuk lényegesen jobb eredményeket ért el, mint egy nagyszámú, emberi kontrollcsoport.

A képen Nexi robot látható – aki maga produkálja az érzelmeket
A képen Nexi robot látható – aki maga produkálja az érzelmeket
(Forrás: Personal Robots Group - MIT Media Lab)

A Na Yang és Emre Eskimez által vezetett kutatásban hétszáz hangfelvételt kellett elemezni. A 138 fős emberi kontrollcsoport és a gép számára azt a feladatot jelölték ki, hogy próbálják megbecsülni a boldogság, a szomorúság, a düh, az undor, a félelem és a közömbösség szintjét a felvételeken hallható beszélők esetében.

A program a beszélők érzelmeit 72 százalékos pontossággal találta el, míg a kontrollcsoport tagjai – akik minden tíz beszédminta feldolgozásáért ötven centet kaptak – csak hatvan százalékban voltak sikeresek. Ráadásul a program nem csak az érzelem azonosításában volt sikeres, de azt is jobban azonosította az embereknél, ha az adott hangfelvételen nem lehetett pontosan azonosítani a keresett érzelmeket. Ha ezeket a program elhagyhatta, a pontossága máris 85 százalékos volt – ez pedig egyedülálló. 

A kutatók a későbbiekben az érzelmek a szülő–gyermek kapcsolatokra gyakorolt hatását kívánják vizsgálni a programmal. A kutatócsoport pszichológusa, Melissa Sturge-Apple már meg is kezdte családi beszélgetések rögzítését – ha e beszélgetések során is jól teljesít a program, a tervek szerint érzelem-detektáló mikrofonokkal szerelik fel majd egyes emberek lakásait, hogy így elemezhessék a családi beszélgetéseket.

A kutatókat egyébként nem érte meglepetésként, hogy a számítógép jobban teljesített a hang alapján történő érzelemazonosításban. „Az érzelmek detektálása az ember számára egy multimodális feladat” – nyilatkozta Ani Nenkova, a University of Pennsylania kutatója. Az emberek nehezen azonosítják az érzelmeket kizárólag a hang alapján. Saját kutatásai szerint ahhoz, hogy megbízhatóan azonosítsuk az érzelmeket, képi információra is szükségünk van.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X