nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hiba volt eltörölni az ukrán nyelvtörvényt

Az ország keleti és déli részének gesztusokat kell kapnia, hogy ne alakuljanak ki újabb konfliktusok, feszültségek.

MTI | 2014. március 2.
|  

A visegrádi országok külügyi vezetői ígéretet kaptak az újonnan kinevezett ukrán kormányfőtől arra, hogy mihamarabb rendezik Ukrajnában a kisebbségi nyelvtörvény ügyét – közölte Martonyi János külügyminiszter pénteken Kijevben az MTI-vel.

A V4-ek külügyi vezetői pénteken az ukrán fővárosban megbeszéléseket folytattak Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel, Andrij Descsica ideiglenes külügyminiszterrel, Vitalij Klicskóval, az Ütés (UDAR) párt elnökével és Olekszandr Jefremovval, a kormányváltás nyomán ellenzékbe vonult Régiók Pártjának frakcióvezetőjével. Találkozójukon Jacenyuk elismerte, hogy nem volt helyes lépés a 2012-ben elfogadott nyelvtörvény múlt vasárnapi eltörlése.

„A jelenlegi helyzetben, különösen a Krím-félszigeti események tükrében a legfontosabb az, hogy Ukrajna területi integritása ne szenvedjen sérelmet. Ehhez pedig az ország keleti részének is olyan gesztusokat kell kapnia, amelyek lehetővé teszik, hogy a krími példa ne terjedjen tovább, ne alakuljanak ki újabb konfliktusok, feszültségek az ország keleti és déli részén” – emelte ki a magyar diplomácia vezetője.

A miniszterelnök és a külügyminiszter egyaránt hangsúlyozta: az új ukrán kormány kész mihamarabb aláírni a szabadkereskedelmet is magában foglaló társulási szerződést az Európai Unióval. Martonyi János úgy vélekedett, hogy ennek fényében az unió döntéshozó szerveinek mihamarabb vissza kell térnie, meg kell vizsgálnia az ezzel összefüggő kérdéseket, és a lehetőségek keretein belül fel kell gyorsítania a megállapodás aláírását. A Régiók Pártjának frakcióvezetője tájékoztatta a V4 külügyi vezetőit arról, hogy nem vitatják a jelenlegi kormány legitimitását, és konstruktív ellenzéki szerepet kívánnak betölteni a jövőben, továbbá közre akarnak működni Ukrajna stabilitásának megteremtésében.

A visegrádi országok külügyi vezetői a találkozókon kiemelték, hogy olyan országokat képviselnek, amelyeknek sajátos történelmi tapasztalataik vannak azokkal a folyamatokkal kapcsolatosan, amelyek jelenleg Ukrajnában zajlanak, ezért készek átadni ez irányú tapasztalataikat. „A visegrádi csoport országai alapvetően érdekeltek egy stabil, demokratikus, az emberi és kisebbségi jogokat teljes mértékben tiszteletben tartó Ukrajnában, továbbá egy olyan Ukrajnában, amelynek területi integritása biztonságban van” – szögezte le Martonyi János.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X