nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hazudozik a Facebookon? – Jobb ezzel óvatosnak lenni!

Egy kutatás azt mutatja, hogy a közösségi oldalakon rögzített hazugságok megváltoztatják az emlékeinket és kikezdhetik a személyiségünk integritását.

nyest.hu | 2015. január 1.
|  

Ön posztolt már a Facebookra egy pocsék kirándulásról vagy összejövetelről színes, vidám képeket? Szokta photoshopolni a fényképeit? Megszabadult már egy-két ránctól vagy pár tíz kilótól ezzel a módszerrel? És az adatlapján minden igaz, amit magáról állít? Ha nem, ne érezze egyedül magát! Egy felmérésből az derült ki, hogy a fiatalok ötöde elismeri, hogy a közösségi oldalakon található profilja kevéssé hasonlít a valósághoz. A dolog elsőre veszélytelen játéknak tűnik, de pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy a valóságnak ez a fajta megszépítése megváltoztathatja az emlékeinket, végső soron pedig a személyiségünket is – számolt be a kutatásról a The Telegraph.

A megkérdezett 18 és 24 éves kor közötti fiatalok ötöde ismerte el, hogy rendszeresen hazudik a közösségi oldalakon: megszépítik, elferdítik a valóságot, olyan múltbéli eseményekről számolnak be, amelyek meg sem történtek. Már egy korábbi kutatás is kimutatta, hogy a közösségi oldalak káros hatással vannak az autobiografikus memóriánkra, azaz a saját életünk történéseire való emlékezésre. Dr. Richard Sherry pszichológus arra figyelmeztet, hogy ezen kívül szégyenkezéshez és értéktelenségérzéshez is vezethet a közösségi oldalakon való hazudozás.

„Az, hogy kompetitívek vagyunk, hogy a legjobb arcunkat akarjuk mutatni, és annyi elismerést akarunk begyűjteni a társainktól, amennyit csak bírunk, teljesen érthető dolog” – mondja Dr. Sherry. „Megvan azonban az a veszélye, hogy ebben a nagy közösségi megfelelési vágyban elveszítjük önmagunkat, azt, aki autentikusan mi vagyunk, olyannyira, hogy már nem tudjuk a saját valós emlékeinket, a saját valós hangunkat, nézeteinket fölismerni. És amikor ez elkezd megtörténni, bűntudatot, önutálatot érzünk, amely végső soron izolációhoz és paranoiához is vezethet” – mondja a szakértő. 

Ki vagyok én és kinek mutatom magam?
Ki vagyok én és kinek mutatom magam?
(Forrás: Wikimedia Commons / Zient / CC BY-SA 3.0)

A közösségi oldalak, például a Facebook, tehát alááshatják a személyiségünk integritását: eltávolíthatnak minket a valós életben élt életünktől, valódi emlékeinktől. Persze az emlékeink az idő előrehaladtával természetes módon is változnak, de a közösségi oldalakon képviselt hazugságok beleavatkoznak ebbe a természetes folyamatba. Az tehát fontos és érdekes lehet, ha rögzítjük egy-egy időpillanatban az emlékeinket, hogy később azokat visszanézhessük, visszaolvashassuk. Az azonban veszélyes lehet, ha a rögzítést eltorzítjuk.

Forrás

Lying on Facebook profiles can implant false memories, experts warn

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X