nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Harcra fel a digitális készségek fejlesztéséért!

Az Innovációs Csúcstalálkozón mutatták be az Európai Parlamentben "Harcra fel! – Kiáltvány az e-készségekért" címmel azt a kötetet, amely az e-Készségek európai hete rendezvénysorozat tapasztalatait vonja meg, egyben a továbblépésben szeretne irányt mutatni a döntéshozóknak.

OS | 2010. október 12.
|  

"Nem elég, hogy hétről-hétre új technikai újításokkal bombázzuk a fogyasztókat, arról is meg kell győződnünk, hogy tudják-e használni azokat" – mutatott rá könyv egyik szereplője, az e-Skills Week nagykövete, Herczog Edit a bemutatót követő beszélgetésen, hozzátéve, hogy a digitális készségek fejlesztése elsősorban munkaerő-piaci érdek.

Sikeresnek értékelték az e-Készségek európai hete címmel márciusban tartott rendezvénysorozatot a szakmabeliek, hiszem az Európa szerte megtartott közel 1200 eseményen majd félmillió európait – köztük 300 ezer diákot – értek el közvetlenül, míg a médián keresztül további 65 millió ember értesült a digitális készségek fejlesztésének jelentőségéről. A kampány eredményeit ismertetve Herczog Edit szocialista EP-képviselő elmondta, hogy a telekommunikációs és IT ipar teljességgel elkötelezett a program mellett.

A tavaszi programokon a közel 300 szakmai érdekképviselet és 7000 üzleti vagy nonprofit szervezet képviseltette magát, míg a munkaadói, döntéshozói oldalról közel tízezer résztvevőt üdvözölhettek. A képviselő külön kiemelte annak a jelentőségét, hogy több mint 13 ezer tanárt, illetve 280 ezer diákot – fele részben lányokat – sikerült elérni a programokkal.

Herczog Edit a ma bemutatott, a kormányzati, oktatási, szakpolitikai, kutatási és ipari szféra kulcsfiguráival történt beszélgetések alapján létrejött kiáltvány kapcsán elmondta: továbbra is az a legsürgetőbb feladat, hogy a munkaerőpiac szolgálatába állítsuk a digitális tudást. Mint a képviselő felhívta a figyelmet, ez nemcsak az egyéni elhelyezkedési lehetőségek és karrierutak szempontjából lényeges, de egész Európa továbblépése szempontjából is, hiszen a növekedés nem várhat 300 millió, ma még digitálisan felkészületlen munkavállalóra. Ebből a szempontból a digitálisan hátrányos helyzetű csoportok, az idősek és a nők felkészítése lehet a legfontosabb. E tekintetben a képviselő egy félreértést igyekezett eloszlatni: konkrét tesztek azt bizonyítják, hogy a nők IT-felkészültsége sok esetben nem gyengébb a férfiakénál, miközben az előítéletek miatt maguk kevésbé bátran használják is azokat, ez gyakran akadályozza őket az előrelépésben.

Ugyanakkor a fiataloknak is van hová fejlődniük – tette hozzá a képviselő, hiszen az EU-27-ek területén 20% körüli és tovább növekszik a 25 év alattiakat sújtó munkanélküliség – élen a spanyol és lett 40%-kal – amelyet kizárólag a digitális tudás fejlesztésével, illetve az IT szakmák vonzóbbá tételével küzdhetünk le. A The e-Skills Manifesto - A Call to Arms kötet e-book formájában elérhető az alábbi linken: http://files.eun.org/eskillsweek/manifesto/e-skills_manifesto.pdf További információ az e-Skills week-ről: http://www.eskills-week.eu

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X