nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hallgató, éneklő szövetszálak

Hallanak és zajokat bocsátanak ki, aktív kapcsolatot tartanak fenn környezetükkel az amerikai kutatók által kifejlesztett szövetszálak.

MTI / AFP | 2010. július 14.
|  

A szövetek új nemzedéke születhet meg az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökeinek fejlesztése nyomán, amelyet a Nature Materials augusztusi számában ismertetnek részletesen. A Yoel Fink által vezetett csoport „új mérföldkövet ért el azon az úton, amely a funkcionális szálakhoz vezet: szálakhoz, amelyek képesek érzékelni és létrehozni hangokat” – áll a MIT hétfői közleményében (http://web.mit.edu/newsoffice/).

A kutatók úgy vélik, eljött az ideje, hogy a szövetek eddigi passzív alkotóelemei helyett bonyolultabb tulajdonságokkal „ruházzák fel” a szálakat, amelyekből aztán a környezettel kapcsolatba lépni képes, aktív textil készülhet. Az űrkorszak ruhája így hallhatja környezetét, sőt maga is hangot adhat ki.

Az új típusú szálak olyan műanyagon alapulnak, amelyhez hasonlót a mikrofonokban is használnak. A kutatók azonban úgy változtatták meg az anyag fluortartalmát, hogy a molekula kiegyensúlyozatlan maradjon. Ez piezoelektromos tulajdonságot ad a műanyagnak, ami azt jelenti, hogy elektromos mező alkalmazásakor megváltoztatja alakját.

„Ha tápegységre kapcsoljuk és áram alá helyezzük, rezegni fog. Ha pedig hallható frekvencián rezegtetjük meg és közel tesszük a fülünkhöz, különféle hangokat hallhatunk kijönni belőle” – magyarázta a kutatásban részt vevő Noemie Chocat, aki Fink elektronikai kutatólaboratóriumának munkatársa a MIT-en.

A kutatók szerint testünkön hordható mikrofonok és biológiai szenzorok készülhet e szálakból, de mérhetik például a tengervíz tisztaságát is segítségével. „Az akusztikus szálakból készült szövet apró akusztikus érzékelők millióival lesz egyenértékű” – állítja a MIT közleménye.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X