nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gyerekek a virtuális világhálón: áldás vagy átok?

Tudja Ön, hogy mi az a BBP? Van, aki még nem hallott róla, de már egyre többen használják a világon egyedülálló Biztonságos Böngészés Programját, amelyet magyar szakemberek hoztak létre.

MTI | 2010. december 6.
|  

Hogy mi benne a szenzáció? Ez a program felismeri azokat a tartalmakat az interneten, amelyek ártalmasak a gyerekkorú felhasználó számára. Tehát a gyerekpornót, a szexuális tartalmú, témájú képeket, mindazt a sok szennyet, amely káros és kóros, és alkalmas a hiszékeny kiskorúak, fiatalok megtévesztésére, becsapására.

A program megalkotója Schiroky Vilmos és csapata. A háromgyermekes édesapa elmondja, hogy tapasztalatból tudja: az internetező gyermekek védelmét garantálni kell, mert egyre több lelkiismeretlen, gyakran deviáns személy „bombázza" őket nem nekik való tartalommal.

„A gyerek rendkívül gyorsan megtanulja az internet használatát, hétévesen már kiválóan képes alkalmazni, de azt nem ismeri fel, hogy az internet nemcsak játszásra, tanulásra, levelezésre, kulturált szórakozásra, ismeretszerzésre alkalmas, hanem a hálón található illegális tartalmak veszélyeket is rejtenek” – hangsúlyozza.

Világszerte egyre nagyobb az igény valamiféle szűrő programra, amely megakadályozza a káros tartalmak internetre jutását és letöltését. A magyar „felügyelő szoftver" egyedülálló jelentősége abban van – ahogy a szakember magyarázza – hogy többfunkciós, azaz képes megakadályozni például a kétes, tiltott képek elküldését, és a megnézésre kiválasztott képeket is ellenőrzi, még mielőtt a gyerek elé kerülhetnének.

„Ennél többre is képes, mert nemcsak felismeri a képek tartalmát, hanem visszacsatolásra is alkalmas, ami azt jelenti, hogy e-mailben figyelmezteti a szülőket, ha a gyerek saját magáról akar képet feltölteni az internetre, tehát a szülőt hozza döntéshelyzetbe” – fejti ki Schiroky Vilmos.

Azt is megtudom tőle, hogy a szoftver már négy éve működik, a modul, amely a visszacsatolást is lehetővé teszi, mindössze fél éve „üzemel." Ez idő alatt nagy népszerűségre tett szert, már 530 iskolában fut a rendszer, 8 ezer otthoni felhasználója van, és 30 ezer számítógépen alkalmazzák. Nagy előnye, hogy minimális informatikai felkészültséggel is beállítható, használható, szűr, figyelmeztet, letilt és oktat is, vagyis a tudatos internet használatot segíti elő.

Az internet része modern világunknak, ma már nélkülözhetetlen eszköz. Éppen ezért a gyerek használókat sem eltiltani kell tőle, hanem oktatni, felvilágosítani őket a biztonságos használat módjáról. A szülők felelőssége, hogy mindig tudják, hogy a gyerek mit csinál, mivel foglalkozik, kikkel levelez az interneten, kikkel találkozik internetes kapcsolatok révén.

A közelmúltban a Magyar Tudományos Akadémián Az internet hatása a gyerekekre és fiatalokra címmel megtartott nemzetközi konferencián a biztonságos internethasználatról volt szó. A tanácskozáson Schiroky Vilmos ismertette a BBP jelentőségét – a téma szakértői, a gyermekvédelmi és bűnmegelőzési szervezetek képviselői érdeklődéssel hallgatták.

A civil kezdeményezésre létrejött program tehát kedvező fogadtatásra talált, annál is inkább, mert az Európai Unió audiovizuális szabályozásában is fontos szerepet kap a biztonságos internetezés elősegítése az infokommunikációs szolgáltatások révén. Ezzel a nemzetközi értékrenddel harmonizál a hazai szakemberek törekvése is, akik a biztonságos internethasználat érdekében fejtik ki tevékenységüket, hogy a jogellenes tartalmak ellen hatékonyan felvehessék a harcot, és az internet minden korosztály számára csakis áldás lehessen, és sohase ártás.

biztonsagosbongeszes.hu/hu/

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 siddharta 2010. december 7. 02:48

Miért hiányzik a link? Csak nekem hiányzik?

biztonsagosbongeszes.hu/hu/

Információ
X