nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Graffiti kiállítás nyílik Milánóban

Első alkalommal rendeznek kiállítást Olaszországban az eddig csak az utcán látott graffitikből.

MTI | 2010. július 13.
|  

A most kezdődő milánói graffiti kiállítást keddtől augusztus végéig lehet megtekinteni. A Hálóformák (La forma delle reti) című tárlat helyszíne rendkívüli: a street-art kortárs alkotóit Milánóban a tudománynak és a technológiának Leonardo da Vinciről elnevezett múzeuma látja vendégül. A múzeum egy egykori reneszánsz kolostorban található, ennek udvarát szállták meg a graffitizők, akik 170 négyzetméternyi falterületet huszonnégy órán át tartó, szünet nélküli maratoni sprézéssel festettek be a tárlat megnyitása előtt.

Ez már önmagában is elismerés, hiszen első alkalommal kapunk helyet kiállítóteremben, mégpedig tekintélyes múzeumban. Megtörtént a csoda: elismerték, hogy a graffiti művészet – közölte a kiállításban szervezőként segédkező Sradedarts (Utcaművészet) egyesület.

„Hálók mindenhol léteznek, csak szem kell ahhoz, hogy meglássuk őket. A writersek hálója is láthatatlan, szem kell a megpillantásához” – olvasható a kiállítás katalógusában.

Egyedül a művészek azonosításában nem történt változás: az eddig az éjszaka leple alatt, az elhagyott telepeken, tűzfalakon és bármilyen szabad és nem szabad városi felületen alkotó graffitizők előtt megnyílt ugyan a kiállítóterem ajtaja, ők azonban továbbra sem mondtak le az anonimitásról. Színnel teli vagy éppen fekete-fehér műveik alatt az Airone, Flycat, KayOne, Mambo, Sea Creative, Tawa, Raptuz, Mr. Wany, Max Gattoquali, Vire fantázianevek sorakoznak.

Eközben a legismertebb olasz graffitiző, Daniele Nicolosi, művésznevén Bros elleni ügyben a milánói bíróság keddre ígérte ítéletét. Az olasz művészettörténészek által is igazi tehetségnek tartott Brost a milánói önkormányzat jelentette fel: 2007-ben nyolcezer eurós kárt okozott azzal, hogy telefestett egy metrómegállót és a San Vittore börtön falát. Bros májusban felmentésben reménykedett azt hangoztatva, hogy ő nem vandál, hanem művész, és talán a bírósági ítélet is végre ezt fogja kimondani.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X