nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Google nélkül boldogan?

Kitiltaná oldalairól a Google-t a News Corp médiaóriás. Ehhez a Microsofttól várhat anyagi segítséget - állítólag nem is kicsit.

nyest.hu | 2009. november 23.
|  

Ha a Microsoft megtámogatja a tervet, lehetséges, hogy kitiltja oldalairól a Google-t a News Corp., a számos magazint, tévét, sőt filmstúdiót is tömörítő médiaóriás – írja az Index cikke.

Az ötlet nem új keletű – a vállalat tulajdonosa, Rupert Murdoch egy ideje már úgy nyilatkozgat, hogy a Google ellopja oldalairól az információkat. Murdoch fizetőssé tenné a tartalmakat, ez azonban nem lehetséges, ha azokhoz így is, úgy is hozzá lehet férni a keresőn keresztül. Az persze aligha érné meg a News Corp.-hoz tartozó Timesnak, Wall Street Journalnak vagy épp a MySpace-nek, hogy oldalaikat nem dobja fel találatként a keresők keresője.

A Google természetesen ingyen fért hozzá eddig a tartalmakhoz – ezt a hozzáférést szeretné megfizettetni a News Corp. Ha azonban kenyértörésre kerülne sor, és a Google egyszerűen nem foglalkozna tovább a médiaóriás oldalaival, az komoly veszélyt jelenthetne a látogatottságukra, és így persze a bevételekre is.

Ezt ellensúlyozná alkalmasint az az akár tíz milliárd dollár, amennyit a Microsoft öt év alatt rászánna arra, hogy a News Corp.-pal együtt lenyomják a Google-t. Nem szívességből persze. A Microsoft saját keresője, a Bing igencsak rászorul a segítségre: a 10%-nyi amerikai piaci részesedését is óriási pénzösszegek segítségével sikerült elérni. A terv része az is, hogy a Bing viszont hozzáférhetne a Google-tól eltiltott oldalak tartalmához.

Hogy kinek lenne ebből haszna és kinek kára? A Microsoft mindenesetre minden bizonnyal sokat remél az üzlettől. A brit Google igazgatója, Matt Brittin szerint a keresőt ugyanakkor nem ütné agyon egy ilyen húzás, hiszen ez a „híraggregáció” messze nem a legfőbb bevétele a cégnek – tudósít az Index.

Információ
X