nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gonosznak áll a világ?

Már megint lenyúlták a tűzőgépét az irodában? Előléptették az érdemtelen kolléganőt? Vagy csak nem hagyták, hogy ön elmondja a véleményét valamiről? Itt az idő – tessék felvenni a kesztyűt, és akár még gonoszkodni is kicsit a kollégákkal! A karrierjének még jót is tehet vele - állítja a CNN cikke.

nyest.hu | 2009. október 20.
|  

 

Nem mindig olyan egyszerű szemtől szembe, egy irodában, szóban felvállalni az igazunkat, főleg nem úgy, ha tudjuk, nem fognak hozsannázni cserébe a kollégáink. Persze minden csak azon múlik, hogyan tálaljuk az alkalmasint nem éppen hízelgő mondandónkat – vélik a szakértők. Ha például nyilvánvalóvá tesszük a főnökünk számára, hogy éles megjegyzéseinket vagy netán érdekeink védelmét csakis a cég javára tesszük, mindjárt másképp fest majd a helyzet. Hiszen, bár látszólag a saját javunkra hágunk a kollégák nyakára, netán felhívva a figyelmet a bakijukra, azért ezzel a végső cél mégiscsak a cég jóléte, nemdebár?

Felvállaltan rosszfiú
Felvállaltan rosszfiú

No ne gondolják azért, hogy mindenféle aljas cselekedetekre buzdítjuk olvasóinkat. Dr. Paul R. Damiano, egy munkaügyi tanácsadó cég vezetője szerint ugyanis egy értekezleten eljátszani a gonoszkodót nem is feltétlenül jelenti azt, hogy a magunk meggyőződése alapján provokáljuk békés konszenzusra hajló kollégáinkat. Az általa vázolt stratégia szerint ugyanis sokszor van szükség arra egy-egy kérdés körbejárásakor, hogy valaki egy a többiekével szöges ellentétben lévő álláspontot képviseljen, hiszen ez gondolkodásra, adott esetben a probléma újragondolására ösztönözhet mindenkit. Persze fennáll a veszélye, hogy kollégáink nem a tárgyalás fellendítését látják majd provokációnkban, hanem – mondjuk ki világosan – a kötözködést. Nos, aki az ördög ügyvédje szeretne lenni, ennyi kockázatot vállalnia kell…

Nem mindegy azonban, hogy ezekre a bizonyos értekezletekre öltönyben-nyakkendőben vagy kiskosztümben-magassarkúban érkezünk-e. A nőknek ugyanis, vélik a szakértők, nehezebb dolguk lehet az irodai „kis gonosz” szerepének felvállalásával. Nem egyszerű tudniillik megtalálniuk a nyelvi egyensúlyt az elnyomott csöndeske és az agresszív, törtető menedzsernő figurája között.

Nem kell hozzá hatalmas fantázia, hogy kitaláljuk: a tapasztalatok szerint az utóbbiak bankókban és kinevezésekben kimutatható sikernek örvendhetnek. Ha tehát éles megjegyzésekre vagy egy kis irodai gonoszkodásra támad kedvük, hölgyeim, csak rajta, ne zabolázzák a nyelvüket – némi közutálat ugyan jár vele, de első a karrier!

Információ
X