nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Glasgowban megél a gael

Glasgow város tanácsának feltett szándéka megerősíteni a gael nyelv státusát – célja elérésére részletes akciótervet is kidolgozott.

nyest.hu | 2010. április 6.
|  

Glasgow város tanácsa három évre szóló akciótervet fogadott el, ami célul tűzi ki a gael nyelv helyzetének megerősítését. „A fiatalok nemsokára úgy fognak az után gaelül beszélni, hogy észre sem veszik majd” – fejezte ki reményét az egyik városatya, Aileen Colleran.

A tervezett intézkedéscsomag tartalmazza a város második gael nyelvű iskolájának megnyitását, illetve a gael nyelv előmozdítását a hivatalos kommunikációban és az utcai feliratokon – számol be a BBC News. „2020-ra a gael olyan teret fog hódítani a városunkban, hogy a változás mindenki számára nyilvánvaló lesz. Látni fogják az épületeinken, az utcáinkon, a boltjainkban, és hallani fogják az iskoláinkban, de még a médiában is” – vázolja a tanácstag a leendő gael város képét.

Glasgow történelmében egyébként kulcsfontosságú szerepet játszik a gael nyelv: a várost régen úgy is ismerték mint Baile Mor nan Gaidheal, vagyis a Gaelek Nagy Városa. A honatyák azt remélik, kezdeményezésüket más városok is lemásolják majd.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X