nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kiejtésünk része identitásunknak

Egy torontói felmérés szerint még a második és harmadik generációs olasz és kínai torontóiak is megőriznek bizonyos jellegzetes kiejtésbeli különbségeket, amit identitásuk szerves részének tekintenek.

nyest.hu | 2010. június 21.
|  

A kanadaiak közül többen is állítják, hogy meg tudják mondani más kanadaiak származását a kiejtésük alapján. A York Egyetem nyelvészei most igazolták, hogy még a második és harmadik generációs olasz és kínai származású torontóiak is megőriznek bizonyos kiejtésbeli jellegzetességeket, mintegy identitásuk részeként – számol be a National Post egy cikke.

Torontó, a legmultikulturálisabb város
Torontó, a legmultikulturálisabb város
(Forrás: wikimedia commons / Jennifer Hearst)

Torontó a világ egy legmultikulturálisabb városának számít: lakosainak 44 százaléka más országban született, ami magasabb New York és Los Angeles hasonló adatainál is (ami 36 illetve 41 százalék). A bevándorlók második és harmadik generációjának azonban jellegzetesen már angol az anyanyelve.

A mostani felmérés szerint, ami csak az olasz és kínai bevándorlók leszármazottaira terjedt ki, a második és harmadik generációs bevándorlók is megőriznek kiejtésbeli különbségeket, ami által mások számára felismerhetővé teszik saját identitásukat. A kutatók érdekességként jegyzik meg, hogy az angol és ír származású torontói kontrollcsoport összeállítása ütközött a legnagyobb nehézségekbe, mivel húsz résztvevőt sem volt könnyű találni közülük.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X