nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fogy az ír nyelvű média

Pénzügyi okokra hivatkozva bejelentette megszűnését a Foinse, a legnagyobb, 10 ezres példányszámú ír nyelvű újság. Ezzel egy éven belül a második jelentős ír nyelvű sajtóorgánum szűnik meg az ír nyelvterületen, anyagi okokból – számolt be róla a BBC.

nyest.hu | 2009. június 26.
|  

Az amúgy igen tekintélyes méretű ír nyelvű média az elmúlt hét hónapban két nagyágyút is vesztett. Elsőként a 80-as években alapított, belfasti székhelyű Lá Nua ('Új nap') húzta le a redőnyt, mivel nem sikerült megegyeznie a támogatásról az ír nyelvet szabályozó testülettel, a Foras na Gaeilgével. A lap utolsó száma 2008. december 19-én került a boltokba.

Most a Foinse ('Forrás'), a legnagyobb ír nyelvű lap jutott hasonló sorsra. Az 1996 októberében alapított újság 2007 óta folyamatosan a csőd szélén táncol, és tulajdonosa, Pádraig Ó Céidigh most jelentette be, hogy mivel nem sikerült megállapodnia a Foras na Gaeilgével, a lap bezárja kapuit.

A hír minden bizonnyal nagy visszhangot kelt majd, hiszen mostanra mindössze két ír nyelvű hírközlő orgánum maradt: a Nuacht 24 ('Hírek 24'), amely egy hetente megjelenő online hírmagazin, illetve a Saol ('Élet'), amely mindössze havonta jelenik meg.

Máirtín Ó Muilleoir, a Lá Nua egykori kiadója a következőket mondta a BBC-nek: „Az, hogy a Foras na Gaeilge a Lá Nua személyében elvesztett egy lapot, az nagy baj. Az viszont, hogy a Foinse megszűnésével immár kettőt is, az nagyfokú gondatlanság.”

Információ
X