nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Youtube
Fennmaradt hangok, kihaló nyelvek

Kihaló nyelvek utolsó hangjait hallgathatjuk meg a Youtube egyik csatornáján. A legtöbb nyelv úgy tűnik el világunkból, hogy semmilyen emlék nem marad róla.

nyest.hu | 2010. november 29.
|  

A Földön beszélt kb. hat-nyolcezer nyelv többségének nincs írásbelisége, nyelvtana, szótára. Nyelvek sora tűnik el úgy, hogy semmiféle emlék nem marad utána. Éppen ezért sok nyelvész tekinti elsődleges feladatának e nyelvek dokumentálását. Ezzel párhuzamosan a nyelvet beszélők kultúrájáról, szokásairól is gyűjtenek információkat.

Tuvai lovas
Tuvai lovas
(Forrás: Wikimedia commons)

K. David Harrison és Greg Anderson „sztárnyelvészek” a Google és a National Geographic támogatásával a Föld különböző pontjain vesznek fel anyagot kihalófélben levő nyelveken. Kutatásaik mellett fontos céljuk munkájuk népszerűsítése, a veszélyeztett nyelvek dokumentálásának fontosságát a nagyközönséggel is tudatosítani szeretnék. Ezt a célt szolgálta a főszereplésükkel forgatott A nyelvészek című film is.

Most új projektet indítottak a Youtube-on. A videómegosztóra rövid kisfilmeket töltenek fel: ezek valamilyen kulturális jelenséget mutatnak be. Az alábbi klippen egy fiatal aka nyelvű beszélő „hip-hoppol”.

Az itt következő felvételen egy tuvai mesélő ad elő egy történetet, valamivel hosszabban.

Alább pedig egy fó beszélő pápuai mutatja be számolási rendszerüket.

A Fennmaradt hangok címet viselő csatornára eddig nyolcvan filmet töltöttek fel, de az anyag várhatóan folyamatosan bővülni fog.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X