nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyeztetett olasz dialektusok

Fél millió fontot nyert egy brit egyetem nyelvészeti kutatásokra. Az összeget a mintegy 200 olasz nyelvjárás feltérképezésére fordítják majd.

nyest.hu | 2010. március 26.
|  

Fél millió fontot, azaz körülbelül 160 millió forint értékű kutatási összeget nyertek a Manchesteri Egyetem munkatársai nyelvészeti kutatásokra – számol be az egyetem hírújsága. Az összeget a 2005-ben alapított brit Művészeti és Humán Kutatási Tanács (Arts and Humanities Research Council) ajánlotta fel a veszélyeztetett olaszországi nyelvek és dialektusok feltérképezésére.

A 2010 szeptemberétől kezdődő és összesen három évre tervezett projekt vezetője Dr. Delia Bentley. A nyelvész szerint a korábban nagy számban beszélt nyelveket a mai fiatalok már egyáltalán nem beszélik, főként azért, mert a nyelvek többségének semmilyen hivatalos elismertsége nincsen. Az elnyert pénzösszegből egy olyan felmérést finanszírozását tervezik, ami mindössze egy egyszerű, de mégis fontos mondat (angolul „there is x”, azaz magyarul „x létezik” vagy „x van”) különböző helyi változatait fogja – szó szerint – feltérképezni.

Olaszországban 1861 óta, azaz az ország egyesítése óta hivatalos az olasz nyelv toszkán dialektusa. Akkoriban ezt még csak a lakosság 2,5 százaléka beszélte. A modern tömegtájékoztatás elterjedésével azonban az azóta standard olaszként ismert nyelv fokozatosan teljesen kiszorította a többi olaszországi nyelvet és nyelvjárást. Pedig az országban nem kevesebb mint 200 kisebb és 20 nagyobb dialektust tartanak számon. Ezek közül többet is önálló nyelvnek tartanak a szakértők. Ilyen például a piemonti, a szárd, a friuli, a szicíliai és a korzikai.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X