nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felszólítás Magyarországnak

Az Európa Tanács a kisebbségi nyelvek védelmében foglalkozott a magyarországi helyzettel. A felszólítás az oktatásra vonatkozott.

MTI | 2010. március 11.
|  

Azt várja az Európa Tanács (ET) Magyarországtól, hogy javítsa a kisebbségi nyelvű oktatás pénzügyi feltételeit – olvasható a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet miniszteri bizottsága által csütörtökön közzétett jelentésben.

Az ET rendszeresen áttekinti mind a 47 tagállamának politikáját és gyakorlatát az emberi jogok, illetve a jogállamiság különböző szempontjai alapján. A mostani jelentés immár negyedszer veszi górcső alá a regionális és kisebbségi nyelvek magyarországi helyzetét.

A jelentés alapján az Európa Tanács felszólította Magyarországot, hogy alakítson ki strukturált, hosszú távú politikát a kisebbségi nyelvek védelme területén. Különösen azt kérte, hogy tevékenyen járuljanak hozzá a magyar hatóságok további kétnyelvű iskolák létesítéséhez az oktatás minden szintjén, valamint javítsák a kisebbségi nyelvű oktatás pénzügyi feltételeit.

Az ET miniszteri bizottsága számos további ajánlást fogalmazott meg, így például javasolta a magyarországi kisebbségi nyelvű tévéműsorok kínálatának javítását. A strasbourgi szakértők sürgetőnek ítélték, hogy a magyar hatóságok teremtsék meg a gyakorlati előfeltételeit annak, hogy a közszolgáltatások területén a kérelmek kisebbségi nyelven is beadhatóak legyenek. A jelentés angolul a http://www.coe.int/t/dg4/education/minlang/Report/EvaluationReports/HungaryECRML4_en.pdf internetes címen érhető el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X