nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felszámolták a világ egyik legjelentősebb levélszemétküldő hálózatát

Sikerült felszámolni a világ egyik legjelentősebb levélszemétküldő hálózatát – közölte a Microsoft, amely az amerikai hatóságokkal közösen fülelte le a napi 30 milliárd spamt postázó rendszer amerikai központjait.

MTI | 2011. március 20.
|  

A világban forgalomban lévő kéretlen levelek döntő többségét botnetek küldik szét. Ezeket a botneteket fertőzött számítógépek, azaz a számítógépes szakzsargonban csak zombiként emlegetett gépek milliói alkotják. A zombi kifejezés abból ered, hogy egy otthoni, iskolai vagy vállalati számítógép úgy is tagja lehet a botnetnek, hogy a gép tulajdonosa nem is tud róla.

A most felszámolt Rustock az egyik legjelentősebb botnetnek számított, ugyanis működése csúcsán a világ levélszemét-forgalmának 47-48 százalékát küldte.

A Microsoft szakembereinek a kéretlen küldeményekből sikerült kikövetkeztetniük azokat az IP-címeket, amelyek a hálózat központjait sejtették. Ezek alapján a hatóságok hét amerikai városban számoltak le azokkal a szerverekkel, amelyeken keresztül a zombiszámítógépek az utasításokat kapták.

A csütörtöki akció úgy tűnik, sikeres volt, mert a kiküldött spamek száma jelentősen visszaesett. A szakemberek azonban arra is figyelmeztetnek, hogy egységes nemzetközi fellépéssel lehet csak teljesen felszámolni a hamis gyógyszerekre, vagy más csalásra szakosodott spamküldőket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X