nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Feljelentették egy népszerű orosz nyelvkönyv szerzőjét

Éles humorral mutatja be az orosz valóság egyes részleteit, politikusokon viccelget egy orosz nyelvkönyv. A szerzőt feljelentették.

MTI | 2012. november 16.
|  

A kormányzó Egységes Oroszország egyik parlamenti képviselője feljelentést tett az ügyészségen az egyik legnépszerűbb orosz nyelvkönyv írója ellen. Az Induljunk című, külföldieknek szánt és Szentpéterváron nyomtatott kiadvány éles humorral mutatja be az orosz valóság egyes részleteit. A kenőpénzre utazó rendőr, a narkomán egyetemi tanár és a kaukázusi illetőségű rabló bemutatása váltotta ki egyebek között Franc Klincevics felháborodását.

A nyelvkönyvet először 12 éve adták ki és azóta nagy sikere van a külföldiek körében. Talán éppen azért, mert az első oldalon rögtön Vlagyimir Putyin orosz elnök fényképe köszönti az olvasókat, és alatta az írás: „Egyszerű a munkám. Egyszerűen csak azt mondom, hogy igen, vagy nem.” Külön bejegyzés szól a népképviselőkről. Jurij Luzskovot, Moszkva volt főpolgármesterét focistaként ábrázolják és a fotó magyarázó szövege így szól: „A parlamenti képviselő futballista szeretne lenni. Mindenki ismeri a képviselőket, de senki sem szereti őket. A futballistákat viszont mindenki ismeri és szereti”. A további illusztrációkon álarcos emberek automata gépfegyverekkel futkosnak. A magyarázat szerint „ők parlamenti képviselők akarnak lenni, mert az sokkal hatékonyabb.”

Putyin is szereti a focit
Putyin is szereti a focit
(Forrás: Wikimedia Commons / www.kremlin.ru / CC BY 3.0)
Franc Klincevics parlamenti képviselő szerint a nyelvkönyv szövege nevetségessé teszi Oroszországot és aláássa tekintélyét külföldön. Az Izvesztyija megkérdezte a szerzőt is. Sztanyiszlav Csernisov elmondta, hogy évek óta ez a kiadvány a legkeresettebb orosz nyelvkönyv külföldön. Használják Nagy-Britanniától kezdve számos nyugat-európai országban, valamint Brazíliában és Japánban is. Hozzátette, hogy az orosz államfő munkáját jellemző vicces mondat Vlagyimir Putyintól származik, a politikusnak valamikor a kétezres évek elején adott interjújából való. A képviselőkre vonatkozó jellemzést illetően az orosz nyelvkönyv írója megjegyezte: annyi bizonyos, hogy a törvényhozás tagjait kevésbé szeretik Oroszországban, mint a futballistákat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X