nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kristálykoponya királysága
Facebookozók fejtették meg az ősi temető csillogó titkát

És tényleg minden úgy történt, ahogy a címben leírtuk.

nyest.hu | 2015. december 28.
|  

Lassan fél éve, hogy a jeruzsálemi rendőrség egy igen furcsa tárgyról kapott bejelentést. Egy temetőgondnok telefonált, mivel egy gyanús, aranyszínű tárgyat talált a temetőben, amiről akár azt is el tudta képzelni, hogy valamilyen robbanószerkezet. Miután a rendőrök tisztázták, hogy az aranyszínű, hét bordával díszített, jogarszerű tárgy nem valamiféle bomba, átadták az izraeli régészeti hatóságnak – írta a Guardian

A régészek – hiába forgatták, pörgették így is, úgy is – nem tudtak mit kezdeni a csillogó bigyóval. A kérdéses temetőben több tárgyat is találtak már a római, a bizánci és a keresztes hadjáratok korából – de ez a valami egészen vadul nézett ki, és senkinek nem volt még csak ötlete sem. 

A titokzatos, aranyszínű izé
A titokzatos, aranyszínű izé
(Forrás: Facebook)

A hatóság műkincslopás-ellenes részlegének igazgatója még arra is gondolt, hogy a fura tárgy esetleg a bibliai időkből származik, és talán a jeruzsálemi templom valamilyen titokzatos kegytárgya lehetett. A hatóságnál végzett vizsgálatok azonban nem vittek közelebb a megoldáshoz – így végül a szakemberek úgy döntöttek, hogy a köz bölcsességéhez fordulnak és feldobták a fenti képet a Facebookra.

Már az első pillanatoktól kezdve rengeteg tipp érkezett: egyesek szerint egy marhák megtermékenyítéséhez használt eszköz volt ez, de szó volt tésztanyújtásról és masszázsról is, megint mások pedig gépalkatrészre és ismeretlen célú, vallásos relikviára gyanakodtak.

Nem telt el egy óra sem, amikor a több, mint háromszáz tippelő közül valaki végül tényleg felismerte a tárgyat és kiderült, az értelmetlenül kinéző tárgy valóban nem más, mint egy értelmetlen, viszont méregdrága tárgy: egy Weber-féle Isis-sugárzó (Weber Isis Beamer). A gyártó weblapja szerint az Isis-sugárzó egy „védelmi mezőt” hoz létre a sugárzás ellen, éppen ezért elsősorban „energiagyógyászattal” foglalkozóknak szánják. A terméket egyébként több méretben is árusítják: az egészen kicsi, nyakbavaló függők akár 75 euróért is megvásárolhatók, míg a jeruzsálemi temetőben hagyott, nagyobb darabok, amelyek akár „a szélsőségesen erős geopatikus és elektromágneses mezők harmonizálására” is jól használhatók, már ezer euró körül szerezhetők be.

Sajnos, arra a kérdésre még mindig nem sikerült választ találni, hogy ki és milyen okból felejtette a temetőben ezt a tárgyat, és hogy pontosan melyik sír felett szerette volna harmonizálni a mezőket. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Sánta Klausz 2015. december 30. 10:52

@lcsaszar: Nem értem - az eredeti cikkben is arról van szó, hogy temetőben talált az ojjektum. És hát ja, az is belefért ezek alapján, hogy több ezer éves. Vagy a cikkíró zavarta meg a szegény régészeket is?

(Szerény véleményem szerint egyébként a régészek tutira sejtették, hogy ez egy modern tárgy, viszont kurva jó kis publicity stunt-ot vágtak ezzel...)

1 lcsaszar 2015. december 29. 19:54

Én is olvastam a cikket, és elsőre úgy értettem, hogy valamelyik ősi feltárt sírban találták a különös tárgyat, ami (következtettem) feltehetően több ezer éves. Eszembe nem jutott, hogy egy mai tárgyról van szó. Gondolom, a régészeti hatóság és a római, bizánci, keresztes hadjáratok korabeli tárgyak együtt emlegetése tévesztett meg. Szerintem a cikkíró hibája, nem az enyém.

Információ
X