nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ezt tette a bevándorlás Európával...

A Jamnaja-törzsek átalakították Észak- és Közép-Európa génkészletét, ám a Jamnaja-törzsek maguk is kevert népességnek bizonyultak.

MTI | 2015. november 21.
|  

Az ősi gének kutatói felfedezték a negyedik ősi embercsoportot, mely a mai európai génkészlet kialakításában szerepet játszott. Az eddigi kutatások alapján a mai európaiak három nagy ősi népesség, az őshonos vadászok, a Közel-keletről bevándorló földművesek és egy harmadik, a bronzkorban Keletről érkező populáció keveréke. Ősi kaukázusi emberi maradványok genetikai vizsgálatával most felfedeztek egy negyedik népcsoportot, mely szintén szerepet játszott a mai európai génkészlet kialakításában – tudósított a BBC News a Nature Communications című tudományos lapban hétfőn megjelent kutatásról.

A genetika gyors fejlődése lehetővé tette, hogy a tudósok ősi emberi maradványok genomját feltérképezzék. A genom az ember teljes örökítő információját jelenti, melyet a sejt DNS-e tartalmaz. A hatalmas adatözön elemzésével átalakult a mai génállományról alkotott kép. Az európai ősök első csoportja, a bennszülött vadászó-gyűjtögető népesség 40 ezer éve, az utolsó jégkorszak előtt érkezett. Mintegy hétezer éve söpörte el őket a Közel-Keletről Európába érkező csoport, ők honosították meg a földművelést.

A cikk folyamatosan összekapcsolja a génkészletet, a nyelvet és a kultúrát (gazdálkodást), holott ezek egymástól független tényezők. (A szerk.)

Nagyjából háromezer éve a keleti sztyeppeövezetből, a mai Ukrajna és Oroszország területéről induló törzsek, az úgynevezett Jamnaja-kultúra népei érték el Európát. Ezek a lovas-fémműves népek hozhatták magukkal az indoeurópai nyelvek ősét, ma ebbe a családba tartozik a kontinens legtöbb nyelve. A Jamnaja-törzsek átalakították Észak- és Közép-Európa génkészletét annyira, hogy vannak olyan népek – többek között a norvégok –, amelyek őseinek mintegy felét ezek a sztyeppei pásztorok adták. Ám a Jamnaja-törzsek maguk is kevert népességnek bizonyultak. Őseik fele a földművelés előtt Európát benépesítő vadászó-gyűjtögetők testvércsoportja volt, másik fele a földművességet magával hozó közel-keleti népességgel lehetett rokonságban, ám jelentősen különbözött tőle.

A kutatók most elemezték egy 13 300 éve és egy 9700 éve élt grúziai vadászó-gyűjtögető génkészletét. Eredményeik azt mutatják, hogy ezek a kaukázusi vadászok voltak valószínűleg a Jamnaja-népesség „földművesági” DNS-ének forrása. A kaukázusi vadászó-gyűjtögetők genomja azt mutatja, hogy folyamatosan keveredtek közel-keleti „unokatestvéreikkel”, akik később, 10 ezer éve feltalálták a földművelést. Ez a keveredés azonban nagyjából 25 ezer éve, az utolsó jégkorszak legjegesebb éveiben véget érhetett. Ekkor a populáció zsugorodni kezdett, a csoport génjei egyre homogénebbé váltak, ami azt mutatja, hogy egyre inkább az azonos génkészletűekkel keveredtek. Ahogy a jég visszahúzódott, a kaukázusi népek a sztyeppe egy másik vadászó-gyűjtögető csoportjával kezdtek érintkezni, ezzel fektették le a Jamnaja-népek genetikai alapjait.

Az európai ember eredete? Fogas kérdés...
Az európai ember eredete? Fogas kérdés...
(Forrás: Wikimedia Commons / Paléosite / CC BY-SA 4.0)

„Máig rejtély volt, honnan erednek a Jamnaja-törzsek. A kérdésre most válaszolhatunk, mivel felfedeztük, hogy génjeik a kelet-európai vadászó-gyűjtögetők és a jégkorszak idején elszigetelődött kaukázusi vadászó-gyűjtögetők keveréke” – magyarázta Andrea Manica, a Cambridge-i Egyetem tudósa.A kutatók arra is utaltak, hogy a kaukázusi vadászok hatással lehettek a keleti, különösen dél-ázsiai népekre is. Ez az ősi törzs talán az indoeurópai nyelvek dél-ázsiai elterjedésével is kapcsolatos lehet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
47 Mackósajt 2015. november 26. 19:03

@bloggerman77: Újkőkori viszonyok között értelmezhetetlen egy "csoport", amelyik akkora területen él mint a Jamnaja. Az érveléseddel így csak kihangsúlyozod, hogy nem voltak, nem lehettek egy "csoport". Nem volt olyan a csoport távolabb élő tagjai, mert aki tartósan távolabb élt, az mér egy másik csoport volt.

Ráadásul a kis népűrűség és az alacsonyabb szervezettségi fok miatt a valódi csoportok sokkal önellátóbbak és egyben elszigeteltebbek is voltak mint egy újkori hasonló létszámú közösség. Sokkal kisebb asszimilációs nyomás volt rajtuk.

46 Fejes László (nyest.hu) 2015. november 26. 09:39

@bloggerman77: Mondjuk Ny-Szibériában vagy É-Skandináviában, ahol elég alacsony a népsűrűség, azonos nyelveken belül is nagyon nagy a nyelvjárási megoszlás. Éppen a nagy népsűrűség járulhat hozzá az egységességhez, hiszen ott állandó érintkezés van a különböző emberek között – legalábbis ha ezt társadalmi korlátok nem akadályozzák.

45 bloggerman77 2015. november 26. 02:18

@Mackósajt:

'Nem látom be, hogy a gyér népsűrűség miért tenné automatikusan egységesebbé a lakosságot nyelvileg/etnikailag.'

*

Minél kisebb lélekszámú a csoport, annál inkább szükség van egy egységes kommunikációra a csoportok közeli és távolabbi tagjai között, egyszerűn a csoport fennmaradása miatt.

44 Mackósajt 2015. november 25. 18:49

@bloggerman77:

1. Nem látom be, hogy a gyér népsűrűség miért tenné automatikusan egységesebbé a lakosságot nyelvileg/etnikailag.

2. Még ha van is ilyen hatás, abból még mindig nem következik a teljes egység. A négy nyelvcsalád számos nyelve és a nyelvi egység között számos fokozat van.

3. Főleg a 18. - 21. századi népsűrűségre kár hivatkozni, ez a soknyelvű állapot az ismert történelem kezdete óta fenn áll, plusz-mínusz némi fluktuáció. Miért is feltételezzük, hogy az ismert történelem kezdete előtt drasztikusan más volt? Mi az a népsűrűség ami alatt már kihal a nyelvi/"etnikai" változatosság (a jelek szerint a kora Középkor már túl zsúfolt volt ehhez)?

Az elhagyott települések felégetése olyasmi, ami régészetileg jól feltárható nyomokat hagy. Pl. a Nyugat Ukrajnában és Moldovában a gödörsírosokat megelőző majd egy darabig velük párhuzamosan létező Cucuteni-Trypillian népességről ez ismert. A Jamnaja speciel a sztyeppei nomadizmus még nem kiforrott előfutáraként van számon tartva, és nem hallottam, hogy település égetők lettek volna. Arról nem is beszélve, hogy a település-égetés és a nyelvi/etnikai egység közötti összefüggést szintén nem látom.

43 bloggerman77 2015. november 24. 21:39

@Mackósajt:

"Azon a területen, ahol a Jamnaja volt ma cirka 4 nagy nyelvcsalád számos nyelvét beszélik egymást sokszor gyűlölő etnikumok, miközben a temetkezéseik és általában az anyagi kultúráik elégé hasonlóak. "

*

Ma.

21. századi népsűrűségnél.

A Jamnaja területe a Kelet-Eu-i sztyeppeövezet, ami az oroszok 18. századi kolonizációjáig ritkán lakott terület volt + a régészek feltételzik okkal, hogy ezek a korai kultúrák azért voltak olyan nagy területen elterjedtek, mert a termőföldek kimerülése után, vagy vallási-rituális okból felégették településeiket, és átköltöztek máshová.

És mindezt ismétlem: nagyon gyér népsűrűség mellett.

42 istentudja 2015. november 24. 21:34

@Untermensch4:

"Szted a génjeid hogyan határozzák meg hogy milyen nyelvet beszélsz és milyen kulturális keretekben gondolkodsz?"

Szerintem sehogy.A genetika feladata nem a nyelvészkedés.Viszont nayban hozzájárul az ösi kultúrák,népmozgások,összefüggések megértéséhez.Így közvetett módon segítségére lehet a nyelvészetnek is.Ennél többet nem állít magáról.

41 Untermensch4 2015. november 24. 18:13

@GéKI: A te kommunikációs módszered a kiragadott szószerinti idézetek megfelelő sorrendbe rakása és a göbbels-i mennyiségi hatás kombinációja. Sajnos engem a "sorok között olvasás"-ra tanítottak, ezzel élek is. Meglehet, sokszor rosszul fejezem ki magamat de az is láthat egy festményt aki maga nem tud festeni. Ebben a metaforában te vagy a festmény és a képen túlhaladott tudományos viták verekednek mint középkori csaták harcosainak szellemei, kiknek hátterében már autópálya fut a jelenkor horizontján.

40 Untermensch4 2015. november 24. 18:07

@istentudja: Arra kívántam utalni hogy nem vagyok teljesen naprakész a genetikai eredményeket tekintve de már évekkel ezelőtt is teljesen más genetikai adatokból volt szerencsénk tájékozódni mint az "ugor-török háború" idején nem meglévőek és a helyettük használt becslések...

"Nem vagyok azonos a génjeimmel?"

Szted a génjeid hogyan határozzák meg hogy milyen nyelvet beszélsz és milyen kulturális keretekben gondolkodsz?

39 mondoga 2015. november 24. 00:37

@Krizsa: Kedves nézőink, most kapcsoljuk helyszíni tudósítónkat, KáKát, akit kiküldtünk a jégkorszaki délvidékre, hogy számoljon be nekünk a fingor és ind nyelvű migránsok hanyatt-homlok pucolásáról.

- Szervusz KáKá, mi újság a jégkorszaki délvidéken, pucolnak már le hanyatt-homlok a fingor és ind nyelvű migránsok?

- Szervusztok, itt vagyok a jégkorszaki délvidéken, és látom, amit már nézőink is látnak, hogy hanyatt-homlok pucolnak le ide a fingor és ind nyelvű migránsok.

- Hoppá, látjuk, ott jön egy fingor nyelvű migráns, megkérdeznéd tőle, hogy miért pucolnak hanyatt-homlok le ide a jégkorszaki délvidékre?

- Hogyne kedves nézőink, most megkérdezem a hanyatt-homlok jégkorszaki délvidékre pucoló fingor nyelvű migránst, hogy miért pucolnak hanyatt-homlok le ide a jégkorszaki délvidékre? Miért pucolnak hanyatt-homlok le ide a jégkorszaki délvidékre?

- Muuuuuu

- Hmmm, talán nem érti, vagy csak hanyatt-homlok pucol, nem ér rá nyilatkozni.

- Kösznöm, Káká, de látjuk, közelg egy ind nyelvű migráns, megkérdeznéd tőle, hogy miért pucolnak hanyatt-homlok le ide a jégkorszaki délvidékre?

- Hogyne kedves nézőink, most megkérdezem a hanyatt-homlok jégkorszaki délvidékre pucoló ind nyelvű migránst, hogy miért pucolnak hanyatt-homlok le ide a jégkorszaki délvidékre? Miért pucolnak hanyatt-homlok le ide a jégkorszaki délvidékre?

- Muuuuuuu

- Hmmm, talán nem érti, vagy csak hanyatt-homlok pucol, nem ér rá nyilatkozni. De kedves nézőink is meggyőződhettek arról, hogy ezek a hanyatt-homlok pucoló fingor és ind nyelvű migránsok rokon nyelvűek, közös eredetűek, hiszen teljesen egyformán morogtak.

- Köszönjük, kedves KáKá, de jaj, kik jönnek ott a háttérben, csak nem az afrikaiak a sémi típusú nyelvükkel?

- Igen, kedves nézőink, itt jönnek az afrikaiak a sémi típusú nyelvükkel, meg is kérdezem tőlük, tényleg afrikaiak, a sémi típusú nyelvükkel? Kedves afrikaiak, tényleg onnan délről jönnek, a sémi típusú nyelvükkel?

- ???

- Dehát én százhetvennégy éve tanulom a sémi típusú nyelvet, nyóc diplomám van és hét vőlegényem, mit nem értenek?!?

38 Krizsa 2015. november 23. 22:05

A legészakibb "finnugor" és az Ind. nyelvek biztosan közös eredetűek. De a jégkorszokban mindenki hanyatt-homlok pucolt le a délvidékre. S onnan jöttek fel az afrikaiak... a sémi típusú nyelvükkel.

37 istentudja 2015. november 23. 21:53

@Krizsa:

Milyen idörend?Milyen nyelvészet?

" Ez az ősi törzs talán az indoeurópai nyelvek dél-ázsiai elterjedésével is kapcsolatos lehet."

Ezt a rövid utalást leszámítva,a cikk erröl szól: „Máig rejtély volt, honnan erednek a Jamnaja-törzsek. A kérdésre most válaszolhatunk, mivel felfedeztük, hogy génjeik a kelet-európai vadászó-gyűjtögetők és a jégkorszak idején elszigetelődött kaukázusi vadászó-gyűjtögetők keveréke”

36 Krizsa 2015. november 23. 21:38

@istentudja: IDŐREND? Mert attól függ minden. A nyelvészeti zagyolás, max. 6ooo évre - megbukott.

Ha azonban több, mint 12.ooo év is szóbajön, akkor Afrika is benne van a nyelvek kifejlődésében.

35 istentudja 2015. november 23. 21:00

"A genetikai vizsgálatokkal részadatokat lehet kapni de nem olyan jelentőseket mint száz-százötven éve gondolták."

Nem.Százötvenszer jelentösebbeket.

"A "gén-származás" bizony megbukott, már évekkel ezelőtti adatok alapján is a kárpát-medence lakossága (genetikailag) "őshonos" (a kivételek százalékos aránya csekély, a minták reprezentativitása lehet véleményes de semmiképpen sem egyértelműen rossz, számuk növelhető), ez viszont nem kötelezi semmire a kultúrát és a nyelvet."

Hogyan?Nem vagyok azonos a génjeimmel?

www.nyest.hu/renhirek/megis-kinek-a-dns-e

Népességgenetika tekintetében nem igazán szerencsés régi eredményekkel érvelni,ugyanis ez a leglátványosabban fejlödö tudományágak egyike.

A Kárpát-medence "öshonos" népessége kb.húsz-huszonnyolc százalékát teszi ki a mai népességnek.A régi megállapítás téves.De szívós.

34 Krizsa 2015. november 23. 20:17

@GéKI: A nyelvi származtatás (az emberi nyelvek kialakulása) nagyon sokkal TÖBB, mint 6ooo éves sztori.

Tehát kizárólag "gyökerek-modell" (bárhonnan, mindenhonnan, mert a 3 nagy jégkorszakban mindeki levándorolt, Afrikából meg felvándorolt) - képes, alkalmas, ezt reprezentálni.

És én ezt dolgoztam ki önálló összehasonlító történeti gyöknyelvészetté.

A Nyest szerkesztősége (Fejes?, ez a valódi neve?) aki Géki szerint is okos ember - megpróbál talpon maradni? Lehetséges.

33 GéKI 2015. november 23. 19:34

@Untermensch4:

"Te erőlteted azt a fikciót hogy még mindig arról szól a történet hogy genetikai és nyelvi leszármazás együtt jár."

Ezt tőlem még "kezdő" koromban sem olvastad soha. Légyszives ennyire azért ne légy ellenséges... mert ez az állítás színtiszta hazugság... övön aluli ütés... minimum...! Ennyire aljasnak, én nem ismerlek...

A ( 32 ) - egy akkora zagyvaság, hogy nemis lehet vele mit kezdeni.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X