nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erdélyi Toll – új folyóirat indul

Az élő néphagyomány ápolását és az anyanyelv művelését tűzte ki célul a most induló székelyudvarhelyi folyóirat szerkesztősége.

MTI | 2009. november 5.
|  

Az élő néphagyomány ápolását és az anyanyelv művelésést tűzte ki célul a most induló folyóirat szerkesztősége.

Erdélyi Toll címmel új irodalmi és művelődési folyóirattal lepi meg olvasóközönségét a székelyudvarhelyi székhelyű Erdélyi Gondolat Lap- és Könyvkiadó – adta hírül csütörtöki számában az erdélyi Krónika.

A tervek szerint negyedévente megjelenő folyóirat főszerkesztője az Erdélyi Gondolat Kiadó igazgatója, Beke Sándor. Az első lapszám Arany János Vojtina ars poétikája című versével kezdődik, a beköszönő sorokban pedig ezt olvashatjuk: „Szokatlan bár, de korántsem véletlen, hogy Arany János intelmeit, a Vojtina ars poétikáját helyeztük a folyóirat élére. Azt jelzi az idejét nem múló költői hitvallás, hogy folyóiratunk klasszikus értékeinket tekinti mércének, irányadónak. Ezért idézi fel már az első számban Arany János, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós és Tamási Áron szellemi hagyatékát”.

A szerkesztők ugyanakkor az élő néphagyomány ápolására éppúgy gondot szeretnének fordítani, mint az anyanyelv művelésére, akárcsak a „megtartó keresztény hit világára és a mai irodalom-művészet hajtásaira”.

A tartalomban többek között Ráduly János Petőfi Sándor utolsó hét napja című írása is szerepel. Radnóti Miklós születésének 100., halálának 65. évfordulója tiszteletére az Erdélyi Toll első számában a költő Levél a hitveshez és a Himnusz a békéről című versét közli, melyeket Brauch Magda Radnóti Miklós antifasiszta költészete alcímmel ellátott szövege kísér.

A mintegy kétszáz oldalas kiadvány végén gyermekirodalmi alkotások is szerepelnek.

Információ
X