nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Enyhül a szlovák nyelvtörvény retorikája

Rudolf Chmel felszólította a szlovákiai nemzeti kisebbségek szervezeteit, hogy nyilvánosan véleményezzék és vitassák meg a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó törvénymódosítási javaslatot, amelyet a jövő héten kíván nyilvánosságra hozni.

MTI | 2010. november 10.
|  

Az emberi jogokért és a kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes erről kedden Pozsonyban beszélt, amikor a kisebbségi szervezetek képviselőivel találkozott.

Chmel elmondta: az államnyelvtörvénnyel kapcsolatban a legnagyobb probléma az, hogy nincs összhangban a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó törvénnyel.

„Az összhang hiányából számos ellentét adódik, amelyeket valamilyen módon fel kellene oldani" – mutatott rá a Híd párt kormányzati képviselője. Úgy látja: az államnyelvtörvény parlament előtt lévő újabb módosítási javaslata az alapvető problémákat ugyan eltünteti, „de azért ez még mindig nem az igazi".

A hivatalos kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó jogszabály módosításának elfogadása esetén a nyelvhasználati küszöb a településeken a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkenne, azaz a kisebbség nyelvét hivatalos érintkezésekben már akkor is használhatná, ha a lakosságon belüli aránya csak a tíz százalékot éri el.

Ugyanakkor a kisebbségi nyelvhasználati törvény megsértésért ugyanolyan szankciók járnának, mint az államnyelvtörvény be nem tartásáért – fejtette ki Chmel. A büntetések – akárcsak az államnyelvtörvény esetében – 50-től 2500 euróig terjednének.

A politikus szerint amennyiben a két törvénynek kompatibilisnek kell lennie, akkor mindkettőnek tartalmaznia kell szankciókat. Úgy vélte, hogy a kisebbségi nyelveknek bizonyos esetekben nagyobb védelemre van szükségük, mint az államnyelvnek.

Chmel elismerte: javaslatainak elfogadtatása a koalícióban nem lesz könnyű.

„Nem lesz egyszerű megmagyarázni és elfogadtatni, de az a véleményem, hogy a kisebbségi nyelveknek valóban nagyobb védelemre van szükségük, mert helyzetük nem olyan erős, mint az államnyelvé" – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény elfogadása az első lépés lenne az egységes, átfogó állami kisebbségvédelmi politika megteremtésében. Következő lépésként – várhatóan a jövő év közepén – elfogadhatnák a kisebbségi kultúrák állami támogatását szabályozó törvényjavaslatot is – fejtette ki a kormányfő helyettese.

Magyar világsiker a géppel támogatott fordításban

Egy fiatal magyar cég történelmet írt a géppel támogatott fordításban: a memoQ fordítómemória ma már világhírű alkalmazás, a kis magyar cégből, a Kilgray-ből, nemzetközi cégcsoport lett amerikai, német, francia, lengyel cégekkel.

A memoQfesten most ön is megismerkedhet, nem csak a sikeres magyar fejlesztéssel, de a géppel támogatott fordítás előnyeivel általában. (x)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X