nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Enyhül a kubai cenzúra

Az évtizedekig feketelistán szereplő zenészek - köztük Gloria Estefan vagy Celia Cruz – immár bekerülhetnek számaikkal a kubai rádiók programjába.

MTI | 2012. augusztus 14.
|  

 Bár a feketelistáról hivatalosan sohasem esett szó a kommunista országban, a Kubát elhagyó vagy a rendszer ellen szavukat felemelő zenészek az elmúlt ötven évben nem szerepelhettek a rádiók műsorában.

A BBC havannai online tudósítása szerint a szigetországban zajló változásokat jelzi, hogy feloldották a tilalmat. A cenzúra megszűnéséről szóló hírek a múlt héten terjedtek el, azokat Kuba legnagyobb rádióállomásai meg is erősítették a BBC-nek. Hivatalos bejelentés azonban nem született, hiszen azzal egyértelműen elismerte volna a hatalom, hogy valóban létezett a cenzúra.


A havannai rádiósok azt a tájékoztatást kapták egy múlt heti értekezleten, hogy a lista már megtette a magáét, de immár elavult, és eltörlése beleilleszkedikKuba világ felé nyitásába. A rádióállomások arról számoltak be, hogy néhány napja még mintegy ötven zenész szerepelt a tiltólistán, mostantól azonban a rádiók igazgatói maguk dönthetik el, mit sugároznak. Mint a brit tartalomszolgáltató megjegyezte: egyelőre nem derült ki, hogy vajon a rádiók élnek-e a lehetőséggel.

A feketelistások között volt Paquito d’Rivera Grammy-díjas szaxofonos, aki családját hátrahagyva egy külföldi turnéról nem tért haza, vagy Willy Chirino, aki gyermekként hagyta el Kubát, és Miamiban lett neves zenész. A Havannában született Gloria Estefan szintén szálka volt a kubai hatalom szemében. Egy darabig Julio Iglesias is eltűnt az éterből, de később kihúzták a listáról. Viszont egy egész kubai generáció nőtt fel anélkül, hogy hallhatta volna az állami rádióban Celia Cruzt, akit a világ a salsa mestereként ünnepel. Őt azért mellőzték, mert a Castro-ellenes diaszpóra egyik kedvencévé vált.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X