nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Először találkoztak Kanada nyelvi biztosai

Bármilyen kulcsfontosságú is a nyelvi sokszínűség kérdése Kanadában, az állam 5 nyelvi biztosa most találkozott először.

nyest.hu | 2010. szeptember 1.
|  

„Alapvető demokratikus joga mindenkinek, hogy kifejezhesse magát a saját anyanyelvén. Ezért kulcsfontosságú, hogy mi nyelvi biztosok együttműködjünk a nyelvi jogok megőrzése érdekében” – hangzott el az egyik biztostól azon a konferencián, ahol Kanada öt nyelvfelelőse (Canada, New Brunswick, Northwest Territories, Nunavut és Ontario tartományokból) először találkozott egymással.

A News Blaze hírportál beszámolója szerint a nyelvügyi ombudsmanok előadásban mutatták be saját tartományukban a kétnyelvűség helyzetét, biztosították egymást a kölcsönös támogatásukról, ezen kívül felkérték a különböző tartományok vezetőit, hogy hozzanak még több erőfeszítést a többnyelvűség biztosítása érdekében.

A hivatalosan is kétnyelvű Kanadában folyamatos feszültség forrása, hogy a francia anyanyelvűek szerint az angol túlsúlyban van a legtöbb területen. A vancouveri téli olimpiát követően például hónapokig attól volt hangos a sajtó, hogy a nyitó ünnepélyen kevés volt a francia szó.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X