nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elkészült Fekete-Afrika géntérképe

Elkészült Fekete-Afrika genetikai térképe az afrikai genomváltozatok projekt keretében, amely a kontinens Szaharától délre élő lakosai közül 1800 ember DNS-ét elemezte.

MTI | 2014. december 7.
|  

Az adatok abban segítik a tudósokat, hogy jobban megértsék, hogyan változik a térségben az egyes betegségekre való hajlam. Több információt kaptak arról is, milyen népvándorlások zajlottak évezredekkel ezelőtt Afrikában – idézte a BBC hírportálja a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt.

A betegségek genetikai kockázati tényezőit vizsgáló kutatások többsége mostanáig Európára összpontosított. A világ genetikailag legváltozatosabb kontinenséről keveset tudtak a szakemberek.

Manj Sandhu, a Wellcome Trust Sanger Kutatóintézet és a Cambridge-i Egyetem tudósa elmondta: „eredetileg a krónikus betegségeket akartuk kutatni Afrikában. Okaik megértésének egyik útja, ha megnézzük a betegségekre való hajlam genetikai alapjait. Ehhez a térség genomváltozatainak ismerete szükséges, ám rájöttünk, hogy ilyen adatok nem állnak rendelkezésre”.

A genom, azaz a szervezet DNS-ben kódolt, teljes örökítő információjának változatait vizsgálva egy afrikai – etióp, gambiai, ghanai, kenyai, nigériai, dél-afrikai és ugandai –, brit és amerikai tudósokból álló kutatócsoport Fekete-Afrika lakói közül 1800 embertől gyűjtött genetikai mintát.

Találtak néhány fontos regionális különbséget: Dél-Afrika lakói között kisebb eséllyel fordul elő a malária ellen védelmet nyújtó genetikai mutáció, mint a kontinens más vidékeiről származók között. Az afrikaiaknál általában nagyobb a magas vérnyomás kockázata, mint az európaiaknál. Azt is felfedezték, hogy a kontinensen a korábban véltnél több a genetikai hasonlóság. „A populációk közötti genetikai eltérések nem akkorák, mint vártuk. Ez azért jó, mert így a betegségekre való hajlam genetikai okainak kutatására tervezhetünk nagy léptékű vizsgálatokat” – magyarázta Sandhu. Hozzátette: az új genetikai adatbázis segíthet megérteni, miért érzékenyebbek másoknál egyes afrikai lakosok a vírusokra, köztük az ebolavírusra.

A projekt a földrész ősi népvándorlásainak megismeréséhez is szolgált adatokkal. Felfedezték azt, hogy sok afrikai genetikai örökségében valamennyi eurázsiai DNS is található, ami arra utal, hogy az afrikai „kirajzás” után sok évezreddel többen visszavándoroltak a homo sapiens őshazájába. Az is kiderült, hogy számos népcsoport származik az Afrikában mintegy ötezer évvel ezelőtt elterjedt bantu törzstől.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
10 Krizsa 2014. december 9. 01:16

@istentudja: Kösz. S én mindezt, hogy hogyan vándoroltak a kelták, hogy eredetileg azok is "finnesek" voltak, majd később mint kora-kelták lettek az "ikrek", vagyis a latinok is,

hogy a Közel-Keletnél és nem (a későbbi hullámban), nem a Gibraltárnál feljövő afrikaiak hozták fel a proto-sémi nyelvet...

Hát mindezt én kizárólag a gyökvázak elemzéséből tudom 4-5 éve.

Nem is vagyok képes elmondani, mit érzek, hogy pl. a te linked is igazol, pedig én egészen másból szűrtem le mindezt.

Még azt is valószínűnek tartom, hogy a mai közel-keleti sémik (de legalább az arám-szirek és a zsidók) is nemcsak európaiak, hanem pont KM leszármazottak is. (De nagyon régről, több, mint tizen-ezer évről!) - s csak a nyelvük sémiesedett el délen.

Lehet, hogy hamarosan ez is visszaigazolják.

9 huncsambo 2014. december 8. 20:31

nem lehetett olyan sok civilizáció, ha a legutóbbi is 8-9ezer éves.

8 istentudja 2014. december 8. 19:53

@Krizsa:

Parancsodra,itt a nagyobb idöskála.Félmillió évvel ezelött Európában nem volt modern ember (Homo sapiens sapiens).Ez nem vicc:

We detected an Out-of-Africa migration 100,000–87,000 years ago, leading to peoples of the Americas, east and north Asia, and Oceania, followed by another migration 61,000–44,000 years ago, leading to peoples of the Caucasus, Europe, the Middle East, and south Asia. We dated eight divergence events to 33,000–20,000 years ago, coincident with the Last Glacial Maximum.

www.nature.com/srep/2014/140813/srep0605...055.html#ref-link-42

7 Krizsa 2014. december 8. 19:08

1o.ooo év a maximum. Biztos ez is jó lenne valamire, de sokkal nagyobb időskálán kellene... legkevesebb félmillió évig. Kiderülne, hogy már akkor is ott volt "Európa".

Persze 18oo személy vizsgálata így is, úgy is csak vicc.

6 istentudja 2014. december 8. 14:59
5 Pierre de La Croix 2014. december 8. 11:45

@MolnarErik: Attól függ, hogy mi alapján válogattak össze őket. :) (Mondjuk ha belevették Dél-Afrikát is, akkor én azért a "viking" géneken nem csodálkozok:

worldpopulationreview.com/continents/africa-population/

ghana.um.dk/en/about-ghana/ghanaian-danish-relations/

4 Krizsa 2014. december 8. 11:17

.@MolnarErik: 1.8 tized emebri gén vizsgálata is elég lett volna. Úgyis tudjuk az eredményt...

3 menasagh 2014. december 8. 11:03

Úgy 20-25 éve olvastam valahol, hogy már azért nem költenek modernebb harcászati atomfegyverekre mert kitalálták a génfegyvert...

..hát íme, csak egy felmérés és már tudják is mitől döglik a légy...

2 arafuraferi 2014. december 7. 17:10

"sok évezreddel többen visszavándoroltak a homo sapiens őshazájába." még a végén kiderül, hogy a busmanoknak viking őseik voltak:-)

1 MolnarErik 2014. december 7. 16:57

Ez az 1800-as minta többszáz millióból (esetleg egymilliárdból) csak nekem tűnik kevésnek?

Információ
X