nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Egységet az egyetemen, egységet a nemzetben!”

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) mintegy 150-200 diákja és tanára tüntetett kedden délután az egyetem magyar tanárai és diákjai vélt elkülönülési szándéka ellen.

MTI | 2012. február 29.
|  

A Marosvásárhelyi Diákliga honlapján nyílt levélben szólt a magyar diákokhoz Dogar Catalin Moise, a liga külkapcsolatokért felelős alelnöke, s úgy vélte, hogy a magyar diákokat vezetik félre azok, akik az elkülönülést szorgalmazzák.Ha ti nem akartok az utcára vonulni a jogaitokért, mi utcára vonulunk, mert nemcsak ti veszítetek az elkülönülés által, hanem veszítünk mi is. Elveszítünk benneteket” – áll a tüntetési felhívásban.

A Székelyhon portál tájékoztatása szerint az egyetem előtt összegyűlt mintegy 150-200 diák azt skandálta:Egységet az egyetemen, egységet a nemzetben!”, „Nem akarjuk a szétválasztást!. Az egyik óriás transzparensen magyar és angol felirattal üzenték:Együtt akarunk tanulni! Politikai beavatkozás nélkül!

A tüntetésen a vitatott módon megválasztott rektor, Leonard Azamfirei is megjelent. A sajtó kérdésére kifejtette: adiákok tudják, hogy mit csinálnak, mindig is fejlett »civis érzékkel« rendelkeztek, ezért most is csak azt üzenik, hogy a politika ne avatkozzon bele az egyetem belső dolgaiba, mert az veszélyes.

A rektor az Agerpres román hírügynökségnek megerősítette, kedd este Marosvásárhelyre várják Cătălin Baba oktatásügyi minisztert. A miniszter azt követően tesz egy utolsó kísérletet a marosvásárhelyi egyetemen kialakult helyzet tárgyalásos rendezésére, hogy a kormánykoalíció vezetőinek hétfői ülésének hangsúlyos témája volt a marosvásárhelyi egyetemi konfliktus. Az ülés után az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője, Fekete Szabó András közölte, ha a miniszternek nem sikerül elérnie, hogy az egyetem módosítsa chartáját, és legyen tekintettel az oktatási törvény előírásaira, a jövő héten a román kormány határozatot fogad el a magyar tagozat megalapításáról.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X