nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyre nő a franciául beszélők száma

Idén ünnepli 40. születésnapját a Frankofón Országok Nemzetközi Szervezete, mely ez alkalomból felmérte a franciául beszélők számát.

nyest.hu | 2010. március 25.
|  

Idén ünnepli 40. születésnapját a Frankofón Országok Nemzetközi Szervezete (l'Organisation internationale de la Francophonie – OIF). A szervezet által az ebből az alkalomból készített felmérés szerint mintegy 200 millió ember beszél franciául – jelenti a Francia Nemzetközi Rádió, az Rfi (Radio France Internationale). Ezzel a francia a kilencedik legelterjedtebb nyelv a világon a mandarin, az angol, a spanyol és a hindi mögött.

Az OIF kutatói szerint a franciául tudók száma folyamatosan növekszik, főként Afrikában, ahol a franciául beszélők csaknem fele él. Itt a francia általában csak az emberek második nyelve, és a további növekedés kulcsa az iskolai franciaoktatás megőrzése – mondta az AFP-nek Alexandre Wolff, az OIF egyik vezetője.

Az OIF 40 éves fennállását ünneplő ceremóniát most szombaton rendezik. Ebből az alkalomból találkozik egymással Abdou Diouf, a szervezet jelenlegi elnöke, Szenegál korábbi elnöke és Nicolas Sarkozy francia elnök is.

A frankofón államok szervezetének jelenleg 56 tagja van, és további 14 ország megfigyelőként vesz részt a szervezet működésében. Magyarország ez utóbbiak közé tartozik az összes szomszédos országgal együtt – leszámítva Romániát, amely 1993 óta teljes értékű tagnak számít.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X