nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy élő klasszikus nyelv

A tamil azon ritka nyelvek egyike, amik még életükben kiérdemelték a klasszikus címet. Nem sokára világkonferenciát is rendeznek tiszteletére.

nyest.hu | 2010. június 3.
|  

A klasszikus nyelvek – mint a latin, az ógörög vagy a szanszkrit – többségükben holt nyelvek. Az indiai tamil azonban azon ritka nyelvek közé tartozik, amik történelmi okokból még életükben kiérdemelték a klasszikus státuszt. Ebben a hónapban nemzetközi konferenciát is szentelnek neki: ez lesz az első Klasszikus Tamil Világkonferencia – számol be a The Hindu honlap.

A tamil nyelv – a latinhoz, a szanszkrithoz vagy az óhéber nyelvhez hasonlóan – bő kétezer éves irodalmi hagyománnyal rendelkezik. E nyelvektől eltérően viszont a tamilt ma is beszélik. Ebből a szempontból a klasszikusnak számító nyelvek közül szinte csak a kínai nyelvet említhetjük vele egy kategóriában.

2004-ben a tamil lett az első nyelv, amely elnyerte a klasszikus nyelv státuszát Indiában. Azóta már a szanszkrit, a kannada, és a telugu nyelveknek is odaítélték ezt a kitüntető címet Az utóbbi kettő a tamillal együtt a dravida nyelvek közé tartozik, vagyis nem rokonai a szanszkritnak és más indoeurópai nyelveknek.

Tamil nyelvi konferenciákat már évtizedek óta tartanak. A legelsőt ezek közül Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban rendezték 1966-ban, a harmadikat pedig például Párizsban tartották. A mostani lesz az első tamil világkonferencia – ezúttal a nyelv hazájában, a dél-indiai Tamil Nadu államban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X