nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy diszkrét webkereső

A Yahoo és a Microsoft kitálalta, a Google megtartotta magának, de mindannyian őrzik: a személyes adatainkat. A Starpage viszont nem is tárolja.

MTI | 2010. február 2.
|  

A www.startpage.com címen található keresőmotor már 2005 óta központi kérdésként kezeli a felhasználók biztonságát, ellentétben a népszerűbb böngészőkkel, amelyek a látogatók internetezési szokásait, kedvenc oldalait és a keresési mezőbe írt kulcsszavait is rögzítik – egyebek mellett – a hirdetési bevételek optimalizálására.
A Startpage oldalán a látogatók azonban csak addig voltak biztonságban, amíg a keresőmotor felületén tekintették meg a találati eredményeket. A hivatkozásokra kattintva, azaz a honlapot elhagyva ismét „láthatóvá” váltak. Éppen ezért a Startpage elindította az új proxyszolgáltatását, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a netezők nem a saját IP-címükön, hanem a Startpage proxyszerverén keresztül csatlakoznak a kívánt oldalakhoz.
„A netes keresések biztonsági kockázatára tavaly hívtam fel a figyelmet” – mondta Katherine Albrecht, a Startpage amerikai szóvivője. Hozzátette, hogy a Google a keresőjéhez tavaly olyan alkalmazást telepített, amellyel a begépelt kifejezések alapján el lehet dönteni, hogy a gép előtt ülő influenzás-e vagy sem, és az így szerzett információkat az Egyesült Államok járványügyi intézetével (CDC) is megosztották.
Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója tavaly decemberben, a CNBC amerikai hírcsatorna műsorában nagy felzúdulást keltve kijelentette, hogy azok a felhasználók, akiknek titkolnivalójuk van, „először is talán ne tegyék azt, amit el akarnak titkolni”.
„A valóság az, hogy a keresőmotorok, beleértve a Google böngészőjét is, bizonyos ideig megőrzik a felhasználóktól származó adatokat. Az Egyesült Államokban mindannyian a Patriot törvény hatálya alá tartozunk, azaz a terrorizmus elleni harc jegyében az összegyűjtött adatokat kérésre a hatóságok rendelkezésére kell bocsátanunk” – magyarázta.
Ennek ellenére azonban a Google volt az egyedüli ismertebb szolgáltató, amely 2006-ban a felhasználók személyes adatainak védelme érdekében, illetve üzleti titkokra hivatkozva tagadta meg az adatszolgáltatást az amerikai igazságügyi minisztérium felé. A rivális Microsoft és Yahoo eleget tett a kormány kérésének. A Startpage viszont nem tárol semmilyen adatot, ezért adatszolgáltatásra sem kötelezhető.
A New Yorkban alapított Startpage jelenleg egy holland magáncég, a Surfboard Holding tulajdona. A keresőmotor nem hozza nyilvánosságra felhasználóinak számát, mindössze annyit árul el, hogy tavaly decemberben 1,2 milliárd keresést indítottak az oldalon keresztül.
A metakeresőként működő oldal a felhasználó kérését több más keresőnek, illetve adatbázisnak küldi tovább, és a visszakapott válaszokat összegzi. Ezzel lehetővé válik, hogy a felhasználó a keresőkérdést egy alkalommal vigye be, miközben egyszerre több keresőből kap visszajelzést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X