nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egész Bécs olvas

Egy hétig a könyveké a főszerep a bécsi kulturális életben: a csütörtökön kezdődött ugyanis a nemzetközi könyvvásár.

MTI | 2009. november 13.
|  

A nemzetközi könyves seregszemle második alkalommal nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A hagyományos bécsi könyvhét – a bécsi Városházát kinőve – tavaly költözött ki a vásárközpontba s vált nemzetközi rendezvénnyé.
Tavaly 21 ezren keresték fel a könyvvásárt, a szervezők idén ennek duplájára számítanak. A hétezer-kétszáz négyzetméteres vásárterületen 228 kiállító várja az érdeklődőket vasárnapig.
A vásáron külön pavilonnal van jelen a magyar szerzők műveinek külföldi és magyarországi kiadását támogató Magyar Könyv Alapítvány, és több magyar szerző is bemutatja új könyvét.
Csütörtökön Buda György mutatta be Bódis Kriszta Artista című regényének 2009-ben megjelent német kiadását, Sándor Ivánnal pedig Paul Lendvai beszélgetett Követés című regényéről.
A Követés szintén idén jelent meg német kiadásban, Spurensuche címmel. A felolvasással egybekötött könyvbemutatót saját gyermekkori emlékeivel gazdagította Agnes Hirschi, a könyv egyik szereplőjének, az 1944-45-ben sok ezer magyar zsidót megmentő Karl Lutz svájci diplomatának fogadott lánya.
A bécsi könyvvásár vendége lesz Tolnai Ottó vajdasági magyar író, Szécsi Noémi az Európai Unió irodalmi díjasa, valamint Márton László író. Bemutatkozik a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program is.
Az Olvasás Hete négyszáz rendezvényének könyvkereskedések, színházak, múzeumok, kávéházak adnak otthont szerte a városban. A programokra többek között a Németországban élő Terézia Mora regényíró, műfordító, a bűnügyi regényeket író Eva Rossmann, a matematikát népszerűsítő Gerhard Roth és a népszerű operarendező Hans Neuenfels nevével csalogatják a látogatókat. Érdeklődésre számíthat a Bécsi Ünnepi Hetek intendánsa, Luc Bondy is. A svájci színházi- és operarendező először rukkol elő regénnyel, de nem távolodik el túlságosan a színpadtól, a történet ugyanis színházi környezetben játszódik.

Információ
X