nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Drasztikus intézkedések várhatók a felsőoktatásban

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) új felsőoktatási törvény koncepciójának modellszámítása szerint a jövőben 40 százalékkal csökkenne az államilag támogatottak – új nevükön: állami ösztöndíjasok – száma, mely főként a bölcsész, a gazdasági és a társadalomtudományi szakokat érintené. A jövőben pénzbe kerülne a tantárgyak újrafelvétele is, a külföldön munkát vállalóknak pedig a tanulmányaik teljes összegét vissza kellene fizetniük az államnak.

Edupress | 2011. szeptember 20.
|  

A NEFMI modellszámítása alapján 2012-re 42 ezerről 25 ezerre csökkenne az államilag támogatott hallgatók létszáma. A gazdasági és társadalomtudományi szakok többségére már nem vennének fel állami ösztöndíjas hallgatókat – így például jövőre az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a pécsi és szegedi egyetem jogász- és politológus képzésére is csak költségtérítéses formában lehetne bejutni. A Miskolci Egyetemen csaknem ötven százalékkal kevesebb állami férőhely lenne, az Óbudai Egyetem pedig a nem fizetős helyeinek harmadát veszítené el. A Budapesti Corvinus Egyetem 1760 államilag támogatott helyéből mindössze 709 – például kertész és élelmiszeripari képzés – maradna meg a NEFMI keretszámtervezete alapján. A kevésbé népszerű felsőoktatási intézmények a modellszámítás szerint jól járnának: a bajai Eötvös József Főiskola csupán 15, a Kecskeméti Főiskola pedig 100 államilag finanszírozott helyétől válna meg. A hvg.hu úgy tudja, a kormányzat megnövelné a pedagógus, mérnök és természettudományi képzések államilag támogatott keretszámait. A nol.hu szerint: ha ilyen keretszámokkal kezdődne el a 2012-es tanév, több száz oktató veszítené el állását, illetve számos felsőoktatási intézményt be kellene zárni.

A tervek szerint önköltséges formában is lehet továbbtanulni: a kevésbé jómódú hallgatóknak ehhez a diákhitel nyújthatna segítséget, melyet csak akkor kellene elkezdeni törleszteni, amikor a diák befejezte tanulmányait. Meghatároznák továbbá a költségtérítéses szakokon elkérhető tandíj minimumát és maximumát. Ezzel a nol.hu szerint a magánintézmények előnyhöz jutnának, mert kartellezés nélkül is tudhatnák, milyen árak vannak a képzési piacon. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön ismertette a rektorokkal modellszámítását, a nol.hu és a hvg.hu információi szerint azonban emellett a nemzetgazdasági tárcának is van kalkulációja, amely más adatokat tartalmaz, így a döntés még nem mondaható véglegesnek.

Az LMP és az MSZP is bírálj a koncepciót

A tervezet miatt kemény hangú közleményt adott ki az LMP – adta hírül az eduline.hu –, amelyben azt írták: a Fidesz végképp eltorlaszolja a fiatalok társadalmi felemelkedésének útját, amit történelmi bűnnek tartanak a magyar gyerekekkel, fiatalokkal és szüleikkel szemben. Úgy vélik, ezentúl csak a gazdagok gyerekéből lehetne történész, közgazdász, ügyvéd, agronómus vagy akár szociális munkás.

Az eduline.hu közlése szerint Hiller István, a szocialisták humánpolitikai kabinetjének vezetője a felsőoktatásban tervezett intézkedések kapcsán hangsúlyozta: a költségtérítéses képzés tulajdonképpen önköltségessé válik, és ez nem jelent mást, mint a tandíj bevezetését. Példaként említette, hogy Debreceni Egyetem általános orvosi karán egy szemeszter 3,1 millió forintba fog kerülni azoknak, akik nem jutnak be az államilag finanszírozott szűk keretbe. Akik pedig a diploma megszerzése után külföldön vállalnának munkát, vissza kellene fizetniük tanulmányaik teljes összegét, amely egy Semmelweis Egyetemen tanuló orvosjelölt esetében több mint 13 millió forintot jelentene – számolta ki a nol.hu.

Új átsorolási rendszer készülhet

Az eduline.hu birtokába jutott felsőoktatási koncepció legfrissebb változata rendelkezik az államilag finanszírozott és költségtérítéses képzések közötti átsorolás rendszeréről is. Az egyetemek és főiskolák jelenleg a legrosszabbul teljesítő hallgatók maximum tizenöt százalékát sorolhatják át fizetős képzésre – ezzel együtt a legjobban teljesítő, költségtérítéses hallgatók minden félévben esélyt kapnak arra, hogy államilag támogatott formában tanulhassanak tovább. Ez szűnhet meg, ugyanis csak az államilag támogatott képzéseken tanulók – negatív irányú – átsorolása szerepel a tervezetben, a költségtérítéseseké nem. A dokumentum leszögezi, hogy „egy felsőoktatási intézményben ugyanazon a szakon csak államilag finanszírozott, vagy csak önköltséges képzés szervezhető”. Az ingyenes helyet viszont könnyű lesz elveszíteni: akinek az átlaga 2,5-nél rosszabb, az a következő szemesztert már csak költségtérítésesként kezdheti el.

A jövőben pénzbe kerülne a tantárgyak újrafelvétele

Az eduline.hu arról is beszámolt, hogy várhatóan a tantárgyak újrafelvételéért is fizetni kell. „A hallgatói előrehaladást, a minőségi hallgatói munkavégzést szolgálja a megismételt tárgyfelvétel térítési díjhoz kötése” – áll a koncepcióban, amely szerint csak két vizsgalehetőséggel gazdálkodhatnak majd a hallgatók, ráadásul a javítóvizsgáért fizetniük kell. Ha pedig az utóvizsga sem sikerül, újra felvehetik ugyan a problémás tantárgyat, de ez plusz költséget jelent majd számukra.

A diplomahalasztók is rosszul járhatnak, ugyanis azok a hallgatók sem államilag támogatott, sem költségtérítéses formában nem folytathatják tovább tanulmányaikat, akik a képzési idő másfélszeresét igénybe vették, de még nem szereztek abszolutóriumot. Az államilag támogatott szakon tanuló „túlfutók” pedig csak akkor tanulhatnak ingyen, ha az összes kreditnek félévenként csupán nyolc százalékát kell megszerezniük a végzéshez – írja az eduline.hu.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X