nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Díj a spanyol nyelv élharcosának

A spanyol nyelv terjesztéséért és népszerűsítéséért holnap veheti át a nagynevű Don Quijote-díjat a Fülöp-szigetek elnöke.

nyest.hu | 2010. április 14.
|  

A Don Quijote-díjat Juan Carlos spanyol király fogja átadni Madridban a Fülöp-szigetek elnökének, Gloria Macapagal-Arroyonak, aki sokat tett a spanyol nyelv intézményi szintű terjesztéséért és népszerűsítéséért – jelenti egy manilai honlap. Az egyéni kategóriában a perui író, Mario Vargas Llosa nyerte el a díjat.

A Fülöp-szigetek majdnem 350 évig volt spanyol gyarmat egészen 1898-ig; onnantól kezdve a terület amerikai fennhatóság alatt állt a függetlenség 1946-os kikiáltásáig. Mára a szigetországban az angol szinte teljesen kiszorította a spanyol nyelvet – Macapagal-Arroyo elnöknő éppen azért kapja meg a díjat, mert újból bevezette a spanyolt a közoktatásba. Arroyo elnök asszony egyébként az ország hivatalos tagalog nyelve és a spanyol mellett folyékonyan beszél még angolul és legalább három helyi nyelven is.

A 2008-ban alapított nagy presztízsű nemzetközi díjat tavaly intézményi szintű kategóriában Lula da Silva brazil elnök, egyéni kategóriában pedig a mexikói író Carlos Fuentes nyerte el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X