nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csendben megszűnt Orbán Viktor honlapja

Úgy szűnt meg, hogy észre sem vettük: nem elérhető többé Orbán Viktor személyes honlapja, az orbanviktor.hu. A változás nem csak kozmetikai: a régi honlappal sok történelmi dokumentum is elérhetetlenné vált.

Kincse Szabolcs | 2015. január 28.
|  

Az orbanviktor.hu hosszú éveken keresztül Orbán Viktor egyik fő kommunikációs csatornája volt. Az ősszel még önállóan működő honlap most a miniszterelnok.hu oldalra mutat.

Orbán Viktor a miniszterelnok.hu fejlécében – az orbanviktor.hu fejlécével
Orbán Viktor a miniszterelnok.hu fejlécében – az orbanviktor.hu fejlécével
(Forrás: miniszterelnok.hu)

Az orbanviktor.hu megszűnése nem csupán esztétikai kérdés. Lényeges különbség a két honlap között, hogy a kormányfő beszédeit, interjúit már nem lehet olyan mélységben elérni, mint az eredeti honlapról. Az év elején az orbanviktor.hu a kormányfő beszédeit egészen 1989-ig visszamenőleg listázta. Ez alól kivétel volt a 2003-as év: ezekhez valamiért csak külön kérésre lehetett hozzáférni.

A változás legalább két lépésből állt. A kora ősszel bevezetett módosítást követően az új honlapon jóval kevesebbet láthattunk Orbán Viktor oldalának dokumentumaiból – innentől csak a 2007-es évtől voltak elérhetők az anyagok. Végül az így átalakult oldalt „emelték át” a miniszterelnok.hu domain alá.  

Míg első ránézésre apróságnak tűnik az átszervezés, igazából egyáltalán nem az. A régi honlap Dokumentumok menüpontjából ugyanis olyan anyagok – beszédek, írások és interjúk – is elérhetők voltak, amelyeket ma már nem találhatunk meg az interneten. Elég csak arra gondolni, hogy egy Kurír- vagy Új Magyarország-interjút ma már lehetetlen lenne előkeresni, nem beszélve a beszédekről, amik teljes terjedelmükben talán elő sem fordultak máshol az interneten. Az eredeti honlaptartalom eltűnésével az anyagok jó része ma már nem elérhető. Az ország többszörös miniszterelnöke, a Fidesz nagy hatalmú vezetője által elmondott beszédek, a közölt interjúk pedig érthetően fontos, nélkülözhetetlen kordokumentumok. 

Természetesen megkérdeztük a miniszterelnökséget, hogy miért szűnt meg a honlap, illetve hogy tervezik-e a kormányfő valamennyi beszédét és interjúját visszaállítani – egyelőre várjuk a sajtóosztály válaszát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X