nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csak a románok rosszabbak nálunk

Magyarországon a felnőttek 74,8 százaléka nem beszél idegen nyelvet, ennél nagyobb aránnyal az európai uniós tagországok és tagjelöltek közül csak Románia és Törökország rendelkezik - derül ki egy EU-statisztikából, amelyet pénteken, az uniós nyelvi nap alkalmából hoztak nyilvánosságra Brüsszelben.

MTI | 2010. szeptember 25.
|  

A 2008-as adatokra épülő statisztika szerint uniós szinten (saját bevallása alapján) a 25-64 éves lakosság 38 százaléka nem beszél idegen nyelvet, míg 13,3 százalék legalább egyet nagyon jól ismer.

Magyarországon ebben a korosztályban 5,8 százalék tud tökéletesen legalább egy idegen nyelvet, további 7,2 százalék jól, 12,2 százalék pedig alapszinten beszél.

Az uniós rekorderek közé tartozik Szlovénia, ahol a lakosság 45 százaléka nagyon jól tud valamilyen nyelvet, leginkább az angolt, valamint a balti államok, ahol viszont az orosz a legelterjedtebb idegen nyelv.

Kitér a 2008-as Eurostat-felmérés a nyelvoktatás állására is a tagországokban. Eszerint általános iskolában uniós átlagban a gyermekek 79 százaléka tanul idegen nyelvet, ezen belül 10 százalék legalább két nyelvet. Középiskolában 83 százalék tanul nyelvet, és mintegy felük (39 százalék) kettőt is, vagy többet.

Magyarországon az általános iskolában a diákok 33 százaléka tanul nyelvet, ennek több mint fele (19 százalék) kettőt is. Középiskolában 78 százalékos a nyelvtanulók aránya, ezen belül 49 százalék még további nyelveket is tanul. Legnagyobb arányban angolul és németül tanulnak Magyarországon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 Annie 2010. szeptember 27. 19:23

@ppeli.geo: Köszi, így már átláthatóbb a helyzet.

4 ppeli.geo 2010. szeptember 27. 10:46

Igen, a nyelvészeti statisztikáknak is van hibájuk. Például a szlovákok nyelvtudásánál tényleg beszámítják a a csehet. Viszont a 2005-ös felmérés (ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_243_en.pdf") adatai szerint a finnek 63 százaléka tud angolul, 41 százalékuk pedig svédül, az észtek 66 százaléka tud oroszul, 46 százalékuk pedig angolul, míg a magyarok 25 százaléka tud németül és 23 százaléka angolul. Mindkét nyelvrokon nemzet magasan ver minket, tehát a nyelvcsaládon kívüli nyelvtudással se nyernénk még....

3 Annie 2010. szeptember 27. 10:34

azértén kíváncsi lennék országokra és nyelvekre lebontva, hogy hol miket beszélnek, mert ha kijön, hogy a szlovákok azért jobbak nálunk, mert mind tudnak csehül is, akkor hagyjuk már ezt a statisztikát :) ha nyelvcsaládon kívüli nyelvtudásról beszélnénk, abban valószínűleg vezetnénk.

2 DanielBarta 2010. szeptember 25. 16:08

Nem hinném hogy az a jó hozzáállás hogy mindenki húzzon el innen.

1 peripetia 2010. szeptember 25. 15:02

Előbb-utóbb az élet kényszeríti az idegen nyelv megtanulását. Én is mondogatom az unokatestvéreimnek, hogy tanulják az angolt, a németet, aztán úgy húzzanak el, hogy soha többé vissza se jöjjenek ebbe a károsan kóros országba. Oszt jó napot.

Információ
X