nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cenzúrázzák a dalszövegeket Kínában?

Tagadta a kínai vezetés azokat az interneten terjedő pletykákat, amelyek szerint a korábbinál szigorúbban szűrné az „érzékeny szavakat” a könnyűzenei slágerekből a közelgő pártkongresszussal összefüggésben – írja a sina.com hírportál.

MTI | 2012. október 31.
|  

A sina.com a Global Times napilapra hivatkozik, amelynek az oktatási minisztérium hivatalnokai úgy nyilatkoztak, hogy nem szűrik a korábbinál szigorúbban a kínai könnyűzenei slágerek szövegét. A kérdést egy hét eleji incidens váltotta ki: az igen nagy népszerűségnek örvendő énekes, Kao Hszia-szung ugyanis azt írta mikroblogján, hogy a hatóságok cenzúrázták dalainak szövegét, a halál és bukás szavakat kifogásolva abban.

A Sina mikroblogon több mint 6 millió fő által követett Kao hozzátette: egyes televízióállomásokat utasítottak, hogy ne adjanak le olyan dalokat, amelyek szövege kettős értelmezésre ad lehetőséget. Kao üzenetét mintegy félszázezerszer továbbították az elmúlt két nap során, s a több százmillió regisztrált felhasználót jegyző mikrolbogokon tízezrek fejezték ki felháborodásukat az ügy miatt. Többen úgy fogalmaztak, hogy a jelenlegi vezetés a kínai császároknál is gyanakvóbb, és volt, aki a kulturális forradalom időszakával vont párhuzamot, mondván: úgy tűnik, hogy a mostaninál még akkor is nagyobb volt a szólásszabadság.

A kelet-ázsiai országban az oktatási minisztérium felel az internetes zenei és kulturális tevékenységek tartalmáért, a kínai és külföldi zeneszámokat a hatóságnál kell regisztrálni. Szövegeik miatt korábban többek közt a nemzetközi népszerűségnek örvendő Lady Gaga, Katy Perry és Beyoncé dalainak forgalmazását korlátozták.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X