nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bűnöző tinédzserek?

Agykutatók úgy vélik, hogy megtalálták a tinédzserkori bűnözés tudományos magyarázatát.

nyest.hu | 2013. november 17.
|  

A kamaszok nem a legjobb döntéseikről híresek. Sztereotipikus elképzelések szerint ők azok, akik gyakran hülyeségeket csinálnak, mondjuk a buli kedvéért ellopnak egy cirkuszi lámát és elviszik villamosozni. Hajlamosak lobbanékonyan cselekedni, gyakrabban kerülnek veszélyes helyzetbe, mint mások. Egy kutatás szerint a tinédzsereknek kétszer akkora az esélyük arra, hogy gyilkosság áldozatai legyenek, mint a gyerekeknek. 

Bűnöző tinédzserek?
Forrás: blog.planetinfo.co

Vajon miért vonzza az embert a kockázatvállalás tinédzserkorban jobban, mint korábbi vagy későbbi életszakaszokban? A fiatalabb gyerekekben nincs meg ugyanez a hajlam a kockázatvállalásra, habár az ő agyuk is fejlődésben van még. A Society for Neuroscience nevű szervezet két kutatója szerint arról lehet szó, hogy a tinédzserek agyának jobban meg kell dolgoznia azért, hogy az impulzusokat kordában tartsa, amitől fenyegetett helyzetben előfordul, hogy megfontolás nélkül cselekszenek.

Kristina Caudle és BJ Casey, a Weill Cornel Medical College agykutatói a tinédzserek önuralmával foglalkoznak. Azt mondják, hogy érzelmileg közömbös szituációban a tinédzserek képesek racionálisan viselkedni és optimális döntéseket hozni. Viszont akkor, ha a dolgok érzelmileg túlfűtötté válnak, sok tinédzsernek nehéz uralkodni önmagán. 

A Society for Neuroscience találkozóján bemutattak egy még frissebb, de egyelőre publikálatlan kutatást is, melyben egy agresszív arc fotóját használták a kutatók, hogy felmérjék, hogyan reagálnak a tinédzserek fenyegetett helyzetben. A különböző korú résztvevőknek egy semleges és egy agresszív arcot mutattak, miközben arra kérték őket, hogy csak akkor nyomják meg az előttük lévő gombot, ha a semlegest látják. 15 százalékkal valószínűbb volt, hogy egy tinédzser megnyomja a gombot akkor is, ha az agresszív arcot látta, mint például egy gyerek vagy egy felnőtt résztvevő. Azoknak a tinédzsereknek, akik jól szerepeltek a teszten és csak akkor nyomták meg a gombot, amikor kellett, magasabb aktivitás volt kimutatható a ventromediális prefrontális kéregben, az agynak abban a részében, amely az érzelmi válaszok kontrolljáért felelős. Az itt lezajló változások miatt a tinédzserek érzelmi kielégülést érezhetnek veszélyes helyzetekben.

Casey és Caudle kutatásai nyomán egy másik projekt is indul, amelynek az a célja, hogy kiderüljön, tényleg az agyi fejlődésben végbemenő változások miatt válnak-e tinédzserek nagyobb esélyek bűncselekmények elkövetőivé. A végső cél pedig az, hogy empirikus eredményekkel képesek legyenek befolyásolni az igazságszolgáltatás gyakorlatát. 

Forrás

Popular Science: Do Their Teenaged Brains Make Adolescents More Likely To Commit Crimes?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X