nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bocsánatot kér a német államfő, de nem mond le

Nem tervezi Christian Wulff német államfő, hogy távozik hivatalából, ugyanakkor elismeri, hogy súlyos hibát követett el, amikor megpróbálta megakadályozni egy számára kellemetlen újságcikk megjelenését. A német sajtó és az ellenzék keveselli Christian Wulff szerda esti nyilatkozatát.

MTI | 2012. január 5.
|  

Christian Wulff egy szerdán adott interjúban hangsúlyozta: nem fér össze az elnöki munkáról alkotott felfogásával, amit tett, ezért bocsánatot kér és változtat a sajtóval kialakított viszonyán.

A német országos közszolgálati televíziókban szerda este rendkívüli adásként sugárzott interjúban Christian Wulff elmondta: a Német Szövetségi Köztársaság elnökének higgadtan és objektív, távolságtartó, semleges hozzáállással kell végeznie munkáját, továbbá tisztelnie kell az alapvető jogokat, köztük a sajtó szabadságát.

Az államfőről a napokban kiderült, hogy megfenyegette az ország legnagyobb példányszámú napilapjának főszerkesztőjét egy cikk miatt, amelyben az újság Christian Wulff egy félmillió eurós baráti kölcsönének történetét tárta fel. A szövetségi elnök azt próbálta elérni, hogy az újságcikk ne jelenjen meg.

Christian Wulff az ARD és a ZDF televízióban egy időben sugárzott interjúban hangsúlyozta: a Bild című lap főszerkesztőjével történt eset súlyos hiba volt, és magatartása nem fér össze az elnöki munkáról alkotott felfogásával. „Ezt sajnálom és bocsánatot kérek érte” – mondta az államfő.

Hozzátette: változtatnia kell a sajtóval kialakított viszonyán. Ennek jegyében csütörtökön az interneten publikálja valamennyi írásbeli választ, amelyeket a vitatott kölcsönügylettel összefüggésben újságíróktól eddig kapott.

A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor hangsúlyozta: nem követett el törvénysértést, lemondani pedig nem kíván. Szívesen végzi a munkáját, amelyet öt évre vállalt. „Öt év után pedig, amikor mérlegre teszem munkásságom eredményét, azt szeretném látni, hogy jó és sikeres elnök voltam” – mondta Christian Wulff.

Szerdán Angela Merkel kancellár, a kereszténydemokrata CDU elnöke és Horst Seehofer, a CDU testvérpártja, a bajor CSU elnöke is támogatásáról biztosította az államfőt.

Christian Wulff
Christian Wulff
(Forrás: wikimedia commons / Presidencia de la Nacion, PolskiNiemiec (CC )

Az 500 ezer eurós hitelről a Bild elsőként számolt be, és a lap december 13-án közölt cikke országos botrányhoz vezetett. Az elnök december 22-én sajtónyilatkozatot tett, amelyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem számolt be megfelelő időben a vitatott kölcsönről.

Kevesli a német sajtó és az ellenzék az államfő bocsánatkérését

Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkára csütörtökön azt mondta: a német közéletet még hónapokig foglalkoztatja majd a szövetségi elnök kölcsönügyletének botrányos története, mert Wulff korántsem válaszolt meg minden nyitott kérdést.

A történet része, hogy az államfő decemberben büntetőjogi következményeket helyezett kilátásba a Bild című bulvárlap újságírói számára az 500 ezer eurós hitelről szóló cikk megjelenésének esetére. Wulff bocsánatot kért a fenyegetésért az országos közszolgálati televíziókban szerda este sugárzott interjúban.

Az ügyet lezáró, tisztázó interjúnak szánt tv-szereplést 11,5 millióan nézték Németországban. Az interjúban az államfő hangsúlyozta: hibázott, de törvénysértést nem követett el. A kereszténydemokrata politikus hozzátette: a Bild főszerkesztőjénél csupán azt kívánta elérni, hogy halasszák el a cikk publikálását, amíg hazaér hivatalos külföldi útjáról, és megbeszéli az ügyet a lappal.

A Bild azonban csütörtökön cáfolta a szövetségi elnököt. A legnagyobb példányszámú német lap azt írta, hogy az államfő meg akarta akadályozni a cikk megjelenését.

Ez utóbbi epizóddal kapcsolatban már nemcsak az ellenzék, de a kisebbik kormánypárt, a liberális FDP is megszólalt. Patrick Döring, a párt kijelölt főtitkára csütörtökön azt mondta: a feleknek tisztázniuk kell, hogy pontosan mi történt, és a közösen összerakott, egybevágó magyarázatot nyilvánosságra kell hozni.

A sajtó is kevesli az interjúban elhangzottakat. A kommentárok azt emelik ki, hogy az államfő a teljes igazság feltárása helyett azon igyekezett, hogy esendő emberként és a rosszindulatú média lejárató kampányának áldozataként állítsa be magát. „Ez semmi nem volt” – értékelte az interjút például a Spiegel Online, amely szerint azonban a stratégia beválhat, a gonosz sajtó áldozatává lett kisember figuráját alakítva Wulff megúszhatja pályafutása legnagyobb botrányát. A Financial Times Deutschland pedig csütörtöki számában azt írta: az elnök láthatóan nem értette meg, hogy mi az ügy tétje, így nem is szerezhette vissza azt az erkölcsi tartást és tiszteletet parancsoló tekintélyt, amely a félmillió eurós hitel körül kirobbant botrány előtt a szövetségi elnöki tisztséghez kapcsolódott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X