nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bezárt a gyomaendrődi nyomdaipari múzeum

Bezárta kapuit Magyarország és Közép-Európa egyetlen nyomdaipari múzeuma Gyomaendrődön – írta a Békés Megyei Hírlap hétfőn.

MTI | 2009. június 8.
|  

A múzeum 1970-ben nyílt meg Kner Imre egykori szülőházában. Itt őrzik azokat a relikviákat, amelyek betekintést engednek a gyomai tipográfia történetébe az 1882-es alapítástól kezdve napjainkig. Évszázados papírvágó gépek, régi báli meghívók, könyvdíszek kalauzolják vissza a látogatókat a nyomdászat hőskorába.

A múzeum tulajdonosa, a Gyomai Kner Nyomda Zrt. gazdasági okokkal magyarázta a bezárást. Mint Fazekas Péter, a cég vezérigazgatója elmondta, a válság náluk is érezteti hatását, ezért nem létszámcsökkentéssel takarékoskodnak, hanem azokat a tevékenységeket építik le, amelyek nem tartoznak szorosan a termeléshez.

A nyomdaipari társaság mindazonáltal nem kívánja megszüntetni a múzeumot, keresik azt a megoldást, amellyel hosszú távon is biztosítani lehet az intézmény működését. Ebben számítanak a város és az idegenforgalomban érdekelt szervezetek támogatására.

Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere szerint fontos a múzeum, ezért felajánlották a társaságnak, hogy biztosítják a nyitva tartáshoz szükséges személyi feltételeket, azaz önkormányzati alkalmazásba veszik a múzeum vezetőjét. A részvénytársaság ezt azonban nem fogadta el, azt kérték, hogy az önkormányzat évi hatmillió forinttal járuljon hozzá a fenntartáshoz. Ezt viszont nem tartja megfelelő megoldásnak a város első embere, de a tárgyalásokat mindenképpen folytatni kívánják – olvasható a Békés Megyei Hírlap hétfői számában.

Címkék: Kultúra, Könyv
Információ
X