nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Beragadt diplomák: itt a Mentőöv

Új, kimondottan a nyelvvizsga-felkészítést célzó online nyelvtanfolyam indul azoknak, akik részt vettek a Diplomamentő Programban, de mégsem sikerült megszerezniük a nyelvvizsgát.

nyest.hu | 2016. április 25.
|  

Évek óta zajlik Magyarország egyik legtöbb embert érintő válsághelyzete a felsőoktatásban: több mint 50 ezer végzős hallgató volt képtelen felvenni a diplomáját, mert nem sikerült nyelvvizsgát tennie. Pedig több megoldási lehetőség is kínálkozott, legutóbb például a Diplomamentő Program, aminek keretében a pácban lévő majdnem-diplomások támogatott nyelvkurzusokon vehettek részt. A Diplomamentő Program viszont a résztvevők java részének már véget ért – mégis diplomák tízezrei maradtak továbbra is „beragadva”: nyelvvizsga híján nem kiadhatók a papírok.

Sajnos a program végén is látni lehetett, hogy a többségnek – pontos számok egyelőre nem állnak rendelkezésre – továbbra sem sikerült diplomát szereznie. Márpedig amennyire érdeke a diplomaszerzés a volt diáknak, annyira a tanulmányokat finanszírozó államnak is. 

Még egy mentőöv: online, vizsgára kihegyezett nyelvtanfolyam indul

Annak, hogy nem sikerült hirtelen több tízezer embernek nyelvvizsgáznia, nyilván objektív okai is vannak: sokan már elhelyezkedtek és egyszerűen nem fért bele a napi rutinba a nyelvtanfolyam. A helyzet mindenesetre bizony súlyos, de egyelőre mégsem reménytelen: az Országos Foglalkoztatási Közalapítvánnyal (OFA) egyeztetve most egy online, kimondottan nyelvvizsgára kihegyezett nyelvtanfolyam indul. A Mentőöv programot az Euro Nyelvvizsga Központ dolgozta ki.

Ez most épp jókor jöhet...
Ez most épp jókor jöhet...
(Forrás: AlMare / Wikimedia Commons / Public Domain)

A Mentőöv egy online elérhető és teljesen ingyenes tanfolyam, amelyet rugalmas időbeosztással végezhet el a tanuló. A programot tapasztalt vizsgafelkészítők és vizsgáztatók dolgozták ki, és olyan, egymásra épülő feladatsorokból áll, amelyeknek a megoldása egyenként csupán bő fél órát vesz igénybe. Célszerű tehát naponta egy-egy fél órát intenzíven foglalkozni a nyelvtanulással. A program során nem csak kattintgatni kell majd: rendszeresen kell néhány mondatos válaszokat írni, sőt arra is sor kerül időnként, hogy egy-egy szóbeli feladatról hangfelvételt kell beküldeni.

A szervezők elmondták, hogy a volt diáknak célszerű úgy beadnia határidő-hosszabbítási kérelmét a programot támogató OFA részére, hogy abba beleírja, hallgatóként további felkészülésen vesz részt a Mentőöv programban, így a nyelvvizsga bemutatásának határidejét 2016. december 31-ig lehet meghosszabbítani. Ez az idő már kényelmesen elegendő ahhoz, hogy az online kurzus segítségével kapkodás nélkül beleférjen valamelyik 2016 őszi vizsgaidőpont. A programban való részvétel egyébként nem függ vizsgatípustól: nem lényeges, hogy milyen típusú nyelvvizsgával próbálkozott előtte a résztvevő, mint ahogy az sem, hogy milyet szeretne eztán letenni. 

Az egész tanfolyam anyaga eredeti vizsgafeladatokra épül. A kurzus összeállítói azokra is gondoltak, akiknek már csak a szóbeli vagy az írásbeli vizsgára van szükségük, így külön is lehet készülni csak a szóbelire, vagy az írásbelire. A tanárok – sok online programmal szemben – itt végig követik a vizsgafelkészülés folyamatát, azonnali visszajelzést, részletes magyarázatot, segítséget adnak.

Fontos tudni, hogy a Mentőöv programra kizárólag a Diplomamentő tanfolyamok korábbi résztvevői jelentkezhetnek, akiknek a képzése már lezárult és azt követően nem szereztek sikeres nyelvvizsgát. Ha ennek a feltételnek megfelel a jelentkező, akkor érdemes akár már ma regisztrálni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 gymakara 2016. április 25. 22:22

Remek dolog - ingyenes felkészítés a nyelvvizsgára!

Aki pedig a vizsganyelvtudás mellé nyelvismeretet is szeretne szerezni öntevékeny, otthoni tanulással, annak szívből ajánlhatom az öntevékeny nyelvismeretszerzésre kifejlesztett VillámTananyagokat, különösen a a Tangó programot. (relaxa.hu/html/tango.htm)

Ha pedig valaki szabaddá teszi magát két hétre, egy szuperintenzív tanfolyamra, az ugyanezzel a tananyaggal folyó, csoportos nyelvi képzéseinket ajánlom. Akik kipróbálták, így beszéltek róla: www.youtube.com/watch?v=6DF2rNAxFIo

Angolból a következő ilyen, B1 szint körülieknek indított tanfolyamunk május 2-án, hétfőn indul. Lásd: relaxa.hu/html/nyelviskola.htm

Információ
X