nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az orosz nyelvet ünnepelte az ENSZ

Az orosz ugyanolyan fontos, mint a másik öt hivatalos nyelv – ezt igyekezett demonstrálni tegnap az ENSZ nagy ünnepség keretében.

nyest.hu | 2010. június 7.
|  

Az orosz nyelvet ünnepelték New Yorkban, az Egyesült Nemzetek Szervezete székhelyén június 6-án. Az esemény része volt annak az erőfeszítésnek, mellyel a nemzetközi szervezet a kulturális és nyelvi sokszínűséget igyekszik erősíteni, és biztosítani szándékozik, hogy mind a hat hivatalos nyelv – az arab, a kínai, az angol, a francia, a spanyol és az orosz – egyforma jogokat élvez az ENSZ-ben.

Szimbolikus jellegű, hogy az orosz nyelv ünneplésére a világhírű orosz költő, Alexander Puskin születésének évfordulóját választották. Ahogy Tatjana Bukova, az Orosz Világalap (Russian World Foundation) alelnöke fogalmazott: „Ez a nap nagyon fontos Oroszország számára, hiszen ekkor született meg az a költő, aki rengeteggel járult hozzá az orosz költészethez és magához az orosz nyelvhez általában”.

A Szovjetunióban anno a lakosság 90 százaléka beszélt oroszul. Ez gyökeresen megváltozott a 90-es években, amikor a Szovjetunió felbomlása után a volt szovjet köztársaságok az orosz rovására saját nemzeti nyelveiket helyezték előtérbe. Ma már aligha található olyan 35 év alatti fiatal Moldovában vagy Üzbegisztánban, aki beszélne oroszul.

Ez az a helyzet, amibe az Orosz Világalap nem akar belenyugodni: ezért létesít olyan központokat szerte a világon, amik népszerűsítik az orosz nyelvet és kultúrát. Jelenleg 40 országban létezik ilyen intézmény, de a nagyratörő célok szerint 2011 végéig összesen 100 is létrejön – számol be a Voice of Russia.

Az orosz nyelv napjára koncertekkel, kiállításokkal, filmvetítéssel és orosz konyhaművészeti bemutatóval készültek New Yorkban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X