nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • VamArm: @Cypriánus: "Vagy ne haragudj, nem tudlak követni...+ Azt látom! A R1a és R1b - a legjelle...
  2019. 08. 25, 13:46  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @bloggerman77: Már megint elragadott az arvisúrás-mesemondó fantáziád. Javaslom, maradjunk...
  2019. 08. 25, 13:19  Hun‒ugor géntangó
 • Cypriánus: @VamArm: Mi van? Akkor most a bolgár és az orosz nyelv nem rokon, mert a beszélői genetika...
  2019. 08. 25, 12:35  Hun‒ugor géntangó
 • VamArm: @Cypriánus: "... kérlek add meg ki is milyen összefüggésben írta a általad idézett szöveg"...
  2019. 08. 25, 12:07  Hun‒ugor géntangó
 • Cypriánus: @Cypriánus: Mármint Kriistina Tambets szerint 55%, mások szerint még annál is több lehet. ...
  2019. 08. 25, 11:43  Hun‒ugor géntangó
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az okosság titka a zagyvaság

Az agy teljesítményét sokféleképpen lehet fokozni. Az egyik – ritka – módszer például, ha badar szövegeket próbálunk értelmezni.

nyest.hu | 2009. szeptember 24.
|  

Kanadában, a Brit Columbiai Egyetemen kíváncsi tudósok megvalósították az irodalomtanárok rémálmát: egy amúgy sem könnyen emészthető Kafka-szöveget rövidítettek le és tettek tökéletesen zavarossá, majd olvastattak el alanyaikkal.

Kísérleti szövegnek Franz Kafka alapállapotban sem könnyen érthető novelláját, az Egy falusi orvost választották. Két változatot készítettek belőle: egy rövidítettet, illetve egy átírtat, amely jobban rávilágít az események miértjeire. Ha valaki elolvassa a novellát, el tudja képzelni, hogy a meghúzott változatban mennyi logikai bukfenc és hiátus maradhatott.

A két változatot elolvastatták egy-egy csoporttal, majd mindkettővel kitöltettek egy nyelvtani tesztet, amelyben értelmetlen betűsorokon belül kellett különböző mintákra, szabályosságokra ismerni, és ezt jelölni. A feladatot a rövidített (azaz a logikailag nehezebben feldolgozható) szövegváltozat olvasói teljesítették mérhetően jobban és pontosabban. Ők ugyanis könnyebben felismerték és elsajátították a szabályosságokat, mint a magyarázott szöveget olvasók.

Travis Proulx, a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i campusán dolgozó kutató szerint ennek nagyon egyszerű oka van: az, hogy mindennek tulajdonítunk jelentést és asszociációkat, és ha ezek sérülnek, az agy azonnal magyarázatot keres az okára. Ha például a tüzet (amiről többek között a forróság jut az eszünkbe) hidegnek érezzük, összezavarodunk.

Az idegenségérzés kényelmetlenséggel jár, amitől az agy (és az ember) meg szeretne szabadulni. Ennek érdekében hajlandó átgondolni és módosítani a meglévő gondolkodási sablonjait, sőt, akár újakat is képes elsajátítani. Mindez ez azonban csak implicit módon hasznos, a gyakorlatban nem feltétlenül: egy Örkény-abszurd elolvasása például nem feltétlenül javítja a másnapi kémiavizsgán nyújtott teljesítményt, de hosszú távon alakíthat a gondolkodásmódunkon.

Talán ezért szereti ennyi tévénéző az okos, szellemes és misztikusan zavaros Twink Peakset vagy Lostot.

Információ
X