nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az internet hatása gyerekekre és tinédzserekre

A gyerekek már hétévesen rendszeresen interneteznek, a tinédzserek pedig a túl sok és túl kevés internettől is depressziósak lesznek.

MTI | 2011. január 20.
|  

Egyre fiatalabb korban, már hétévesen rendszeresen használják az internetet az európai gyermekek, szüleiknek azonban gyakran fogalmuk sincs arról, hogy eközben milyen hatások érik a csemetéket.

Az Európai Unió kutatói által készített Eu Kids Online elnevezésű tanulmány eredményeit csütörtökön mutatták be Brüsszelben.

A felmérés szerint a 9-10 éves gyerekek egyharmada használja napi rendszerességgel a világhálót, a 15-16 éves korosztálynál ez az arány lényegesen magasabb, 80 százalékos. A fiatalok „értelmes" tevékenységekre is igénybe veszik az internetet: 85 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a házi feladat végzése közben szokott kutatni a világhálón. Szintén magas – 83 százalékos – az internetes játékokba bekapcsolódok aránya, 76 százalék pedig videókat is néz a neten.

A fiatal felhasználók számára a közösségi oldalak nagy jelentőséggel bírnak. Minden harmadik fiatal lép kapcsolatba ismeretlenekkel, kilenc százalékuk pedig személyesen is találkozott tavaly egy világhálón megismert emberrel.

A szülők többsége mindeközben nem is sejti, hogy mivel foglalkozik gyermeke az interneten. Csaknem minden második fiatalnak saját internet-elérhetősége van a szobájában, minden harmadik pedig okostelefonján is rá tud csatlakozni a hálóra.

Minden tizedik megkérdezett (tizenkét százalék) számolt be negatív élményekről. Szexuális vagy pornográf tartalmakkal a válaszoló gyerekek 14 százaléka találkozott már. Szüleik erről sem tudnak: az érintettek negyven százaléka gondolja úgy, hogy csemetéje még nem találkozott ilyen jellegű képekkel.

A szülőknek csupán egynegyede él azokkal a technikai eszközökkel, amelyek segítségével megakadályozhatnák a nemkívánatos tartalmak elérhetőségét. Azt, hogy milyen oldalakat olvasott a gyerek, a szülőknek szintén csak egynegyede követi figyelemmel.

A vizsgálat során a kutatók Európa-szerte több mint 25 ezer gyermeket és szülőt kérdeztek meg.

A kevés internet is depressziót válthat ki a tinédzsereknél

A világhálón töltött túl sok vagy túl kevés idő is depressziót válthat ki a tinédzsereknél svájci kutatók szerint. A Pediatrics című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint ez nem jelenti azt, hogy az internet a felelős a depresszió kialakulásáért. Másfelől azoknál a tinédzsereknél is fokozott a betegség veszélye, akik nem szörfölnek az interneten. Szakemberek szerint az utóbbinak az a magyarázata, hogy a gyerekek napjainkban egyre inkább a világhálón teremtenek kapcsolatot, építenek barátságot, így azok, akik nem csatlakoznak az internetre, kirekesztve érezhetik magukat.

Ennek megfelelően - vélekednek a svájci kutatók - mind a túlzott, mind pedig a mellőzött internethasználat jele lehet annak, hogy egy tizenéves nehéz időszakon megy át.

A Lausanne-i Egyetem Pierre-Andre Michaud által vezetett szakemberei 7200 16 és 20 év közötti fiatal szokásait mérték fel a kutatáshoz. A napi két óránál többet internetező tinédzsereket tekintették fokozott felhasználóknak, a heti pár alkalommal és napi két óra közé eső internetezőket pedig szokványosnak. A felmérés során a megkérdezettek egészségügyi állapotukkal kapcsolatban is információkkal szolgáltak, beleértve az esetleges depressziós tüneteket, például azt, hogy milyen gyakran éreznek szomorúságot vagy reménytelenséget.

A túl sokat vagy ellenkezőleg, egyáltalán nem internetező fiatalok nagyobb valószínűséggel érezték magukat lehangoltnak vagy nagyon lehangoltnak.

A fiúknál ebben a csoportban valamivel több mint harminc százalékkal volt nagyobb esélye annak, hogy depresszió tüneteit észleljék, szemben a mérsékelt internethasználókkal. A lányoknál a világhálón töltött túl sok idő 86 százalékkal növelte a depresszió kockázatát, az internettől távol maradó lányoknál 46 százalékkal volt magasabb a betegség veszélye azokhoz képest, akik mérsékelt internetfogyasztók.

A túlzásba vitt netezés más egészségügyi veszélyeket is rejt - mutattak rá a kutatók. A mértéktelen felhasználók 18 százaléka túlsúlyos volt, míg a mérsékelt internetezőknél ez az arány 12 százalékot tett ki. A lányoknál a túl sokat internetezők 59 százaléka alváshiánnyal küszködött, míg a világhálón csak mérsékelten jelenlévő lányoknál 35 százalék volt ez az arány.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X