nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
AZ ELTE máris profitál a migrációból

A migráció az egyetem nemzetközi kutatási programjainak témája lesz, az európai egyetemeket tömörítő CENTRAL hálózat venné fel tudományos programjába a migráció témáját.

MTI | 2015. szeptember 20.
|  

Migrációkutató Intézetet állított fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) – közölte az intézmény az MTI-vel, jelezve azt is: a humanitárius segítségnyújtás jegyében adománygyűjtő pontokat hoztak létre az ELTE karain. Mint írják, a migráció az egyetem nemzetközi kutatási programjainak is témája lesz, valamint elkészült továbbá egy dokumentum, amelyben az ELTE felajánlja támogatását a válság kezeléséhez és megértéséhez.

Jegyes-Tóth Kriszta kommunikációs igazgató az MTI-vel azt közölte: Mezey Barna, az ELTE rektora kezdeményezte a témában folyó kutatásokat koordináló Migrációkutató Intézet létrehozását.  A rektor emellett kezdeményezte a németországi Humboldt Egyetem rektorának írt levélben, hogy a két intézmény részvételével működő, elismert európai egyetemeket tömörítő CENTRAL hálózat vegye fel tudományos programjába a migráció témáját. Emellett az ELTE olyan felajánlásokat tett, amelyek rövid távon kezelhetik és enyhíthetik az országra nehezedő nyomást. Ilyen például a 4 hetes menekültügyi tolmácsképzés, a menekültekkel foglalkozó szociális munkások, a gyermekvédelem területén dolgozók továbbképzése, a rendőrök, katonák interkulturális képzése, a krízistanácsadás, valamint a jogklinika felélesztése. Hosszú távon pedig a Közel-Keleten zajló folyamatok jobb megértését célzó kutatások további fejlesztésével és rendezvények szervezésével segíti az ELTE a migrációs válság okainak megértését, és megoldási javaslatok kidolgozását.

Tudatták azt is: az ELTE polgárai közül sokan magánemberként önkéntes munkát végeznek, például az Orientalisztikai Intézet arab, török és iranisztika szakos hallgatói és oktatói tolmácsolást vállalnak. A tájékoztatás szerint az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara civil szervezetekkel együttműködve adománygyűjtő akciót is indított, amelyhez valamennyi kar csatlakozott, összegyetemi szintre emelve ezzel a humanitárius segítségnyújtást.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X