nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az egészségért anyanyelven

Anyanyelvükön fordulhassanak szakorvoshoz a betegek azokon a településeken, ahol valamely kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot.

MTI | 2013. május 9.
|  

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakciója szerdán az egészségügyi rendszer működését szabályozó törvény módosítására, az anyanyelvhasználat jogának a bevezetésére nyújtott be javaslatot – közölte szerdai hírlevelében az RMDSZ. A magyar szövetség azt szeretné törvényben biztosítani, hogy anyanyelvükön fordulhassanak szakorvoshoz a betegek Románia azon településein, ahol valamely kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot.

A szövetség a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájára hivatkozott, amelynek 1995-ös ratifikálása által Románia is vállalta, hogy a kórházakban, öregotthonokban, és más szociális intézményekben lehetőséget biztosít az egészségügyi, életkori vagy egyéb okból gondozásra szorulók anyanyelvi kiszolgálására. Az RMDSZ törvényhozói ugyanakkor a jelenlegi hat hónapról két évre hosszabbítanák meg az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényességét, illetve bevezetnék az egészségügyi biztosítás kifizetésével elmaradt személyek hátraléktörlesztési felszólítását.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X